Viskraam in Katwijk

Jodium op het keto dieet

Ons lichaam heeft kleine hoeveelheden jodium nodig om goed te kunnen functioneren. Jodium is erg belangrijk voor de werking van onze schildklier, het goed functioneren van onze stofwisseling, zenuwstelsel en energielevel. Al onze klieren in ons lichaam slaan jodium op, dit is een duidelijk teken dat je lichaam jodium nodig heeft. Hetzelfde geldt voor de cellen in je lichaam, je cellen hebben een mechanisme om jodium de cel binnen te laten.

Een te laag jodiumgehalte kan ervoor zorgen dat je je moe voelt en niet goed gewicht kan verliezen.

Bovendien is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid krijgt, dus niet te veel en niet te weinig.

Jodiumtekort

Een ernstig tekort aan jodium kan leiden tot een vergrote schildklier en zelfs een mentale achterstand (lager IQ), maar zelfs een mild tekort aan jodium kan al leiden tot verminderde intellectuele mogelijkheden, verminderde sociale ontwikkeling en een verstoorde vetstofwisseling. Mensen met een jodiumtekort kunnen kouwelijk zijn (koude handen en voeten), worden wat traag en sneller vermoeid, en hebben mogelijk obstipatie. Er is waarschijnlijk ook een verband tussen fibromyalgie en jodiumtekort. Ook geheugenverlies en concentratie stoornissen kunnen samenhangen met een traag werkende schildklier. Jodiumtekort is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie – een traag werkende schildklier.

Ernstige jodiumtekorten bij zwangere vrouwen verhogen het risico op miskramen en vroeggeboorte. Kinderen van vrouwen met ernstig jodiumtekort tijdens de zwangerschap en borstvoeden kunnen een groei- of ontwikkelingsachterstand ontwikkelen.

Teveel jodium

Toch is ook een teveel aan jodium niet goed voor je. Jodium stapelt zich namelijk in het lichaam op en dit kan uiteindelijk een schildklierontregeling tot gevolg hebben.  Als je geen supplementen (zoals kelp) gebruikt, dan is de kans dat je teveel jodium binnenkrijgt klein.

Kelptabletten kunnen wel riskant zijn, het jodiumgehalte van kelp is zo wisselend dat je geen idee hebt hoeveel jodium je binnenkrijgt per tablet. Het kan dan gebeuren dat je tablet heel veel jodium bevat en dan kan je dus wel degelijk een te grote dosis binnenkrijgen. Als dat een keertje gebeurt zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn, maar als je regelmatig veel te grote hoeveelheden neemt dan kan dit wel heel slecht voor je zijn en hetzelfde geldt voor als je een schildklier afwijking hebt.

Hoeveel jodium?

Op het moment zijn de adviezen voor kinderen om 100 microgram en volwassenen 150 microgram jodium per dag te nemen. Lacterende en zwangere vrouwen hebben zo’n 200 microgram jodium per dag nodig. De veilige maximumgrens voor jodium is in Nederland vastgesteld op 600 microgram per dag. 

Toch is er veel onduidelijkheid of dit inderdaad wel de optimale hoeveelheid is, of dat de optimale hoeveelheid eigenlijk vele malen hoger ligt. Mensen in Japan eten veel zeevis en zeewier en krijgen daardoor veel en veel meer jodium per dag binnen en dit schaadt hen duidelijk niet.

Voeding met jodium

Jodium komt van nature in kleine hoeveelheden in veel producten voor.

Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen en vooral ook kelp) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium. Toch is het moeilijk om vaste hoeveelheden aan te geven. Bijvoorbeeld kabeljauw die in Maart in de Noorse zee is gevangen bevat veel meer jodium dan kabeljauw die in September in de Noordzee is gevangen.

Talloze andere producten, zoals eieren, melk, yoghurt, kwark, lever en leverproducten, kip, kalkoen en fazant, bevatten kleinere hoeveelheden jodium. Bepaalde soorten kaas, vooral Parmigiano Reggiano, maar ook Roquefort, Gruyère en mascarpone, bevatten ook relatief veel jodium (maar lang niet zoveel als zeevis, zeewier, etc.). Echter ook de hoeveelheid jodium in deze producten kan heel erg verschillen. Zo zit er meer jodium in de grond dicht bij zee vergeleken met het binnenland. Dus vee dat dicht bij zee graast krijgt waarschijnlijk meer jodium binnen en hun melk zal daardoor ook meer jodium bevatten. Hetzelfde geldt voor groente die je verbouwd, dicht bij zee zit er meer jodium in de grond.

Als je gevarieerd eet en zo’n 1-2 keer per week een flinke portie zeevis of schaal- of schelpdieren eet en verder zelf kookt en daarbij gejodeerd of Middellandse zeezout toevoegt, is de kans dat je een tekort aan jodium hebt voor de meeste mensen waarschijnlijk klein.

Je kan dit echter laten testen als je je hier zorgen over maakt. In zowel je urine als bloed kan gemeten worden of je misschien een jodiumtekort hebt. Dit is echter wel een momentopname, het wordt dus heel erg beïnvloed door wat je recent gegeten hebt. Als je net de vorige dag een grote portie kibbeling gegeten hebt, zal je veel meer jodium in je lichaam hebben dan als je een week geleden voor het laatst zeevis gegeten hebt. 

Zout en jodium

Jodium komt van nature in zout voor, dit geldt voor alle soorten zout. Echter wordt tafelzout eerst geraffineerd, en als gevolg van dit proces worden mineralen zoals calcium, magnesium, kalium maar ook jodium eruit gehaald. Vervolgens wordt er aan sommige soorten tafelzout dan weer jodium toegevoegd. Aan sommige merken zeezout, zoals Baleine, wordt ook jodium toegevoegd. 

Zeezout, Keltisch zout en Himalaya zout worden niet geraffineerd en bevatten alleen de van nature voorkomende mineralen. Ze bevatten dus van nature jodium, al is dit veel minder jodium dan in gejodeerd zout. 1 theelepel jodiumhoudend zout bevat ongeveer 400 mcg jodium!

Keto fastfood voor jodium?

Sinds de populariteit van het keto dieet bestaan er ook steeds meer keto fastfood producten. De meesten zijn een slecht idee tenzij je ze bij hoge uitzondering neemt. De reden hiervoor is dat fastfood (bijvoorbeeld McDonalds burgers zonder het broodje) weliswaar makkelijk is maar vaak weinig voedingsstoffen bevat. In het keto dieet gaat het er lang niet alleen om dat je in ketose blijft, maar vooral ook dat je je lichaam in alle belangrijke voedingsstoffen voorziet.

Zeevis van de viskraam

In de meeste plaatsen in Nederland heb je één of twee keer per week een viskraam. Koop een flinke portie kant-en-klare kibbeling (met niet teveel saus) en je hebt niet alleen een snelle en makkelijke maaltijd, zonder te hoeven koken, maar ook meteen een goede dosis jodium. Weliswaar zullen de meeste viskramen in zaad-olie frituren, maar ik denk niet dat dit een onoverkomelijk probleem is. De rest van de tijd gebruik je namelijk helemaal geen zaad-olie.

De viskraam heeft natuurlijk ook heel andere goede keto opties: haring met (niet te veel) uitjes, gerookte paling, garnalen, schelpdieren, etc. Alle vis, schelp-en schaaldieren passen goed binnen het keto dieet!

Dus als je geen zin hebt om te koken, loop dan naar je lokale viskraam, zeevis zit vol met belangrijke voedingsstoffen, waaronder Omega 3 vetzuren en jodium!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.