Deze Italiaanse wolken eieren zien er niet alleen heel mooi uit, ze smaken ook heel anders dan bijvoorbeeld gebakken eieren. Verder kan je enorm variëren met wat je toevoegt aan de eiwitten. Je kan fijngesneden stukjes groente of stukjes salami of geraspte Parmezaanse kaas, etc., toevoegen voor nog meer smaak en meer kleur.
Eieren splitsen
Je maakt deze Italiaanse wolken eieren door de eieren eerst te splitsen in eiwit en eidooier. Het is belangrijk dat de dooier mooi heel blijft en er geen dooier bij de eiwitten zit. Eiwitten kan je alleen goed stijf kloppen als er helemaal geen dooier bij zit. Hier kan je meer lezen over hoe je een ei splitst.
Je zal merken dat als je de eiwitten stijfklopt ze enorm in volume toenemen. Gebruik dus een ruime kom! Eieren stijfkloppen gaat het beste met een elektrische mixer. Zodra de eiwitten stevig zijn, direct stoppen met kloppen. Als je te lang doorgaat worden ze weer nat.
Italiaanse wolken eieren
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eieren
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius voor een hete lucht oven en anders op 200° Celsius.
- Splits de eieren en probeer de dooiers heel te houden, door elke dooier voorzichtig in een apart kommetje of beker te doen.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Zet je mixer eerst op een lage stand en zodra de eiwitten iets steviger worden kan je je mixer op een hoge stand zetten.
- Zodra de eiwitten stijf zijn en pieken gaan vormen stoppen met kloppen.
- Vet de garneerringen in met wat boter en zet ze op een bakplaat die bedekt is met een vel bakpapier.
- Verdeel de stijfgeklopte eiwitten over de garneerringen en maak een kuiltje in het midden.
- Zet de garneerringen 5 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze stevig zijn geworden en lichtbruin aan de randjes.
- Haal de gegaarde eiwitten uit de oven en laat in elke garneerring voorzichtig een eidooier in het kuiltje glijden. Strooi eventueel wat zout en peper over de dooiers en zet 5 minuten in de oven.
- Zodra de eidooier stevig is geworden direct serveren.
Variaties
- Je kan fijn gesneden stukjes groente, zoals paprika, of salami of geraspte (Parmezaanse) kaas, door het eiwit mengen voordat je het in de garneerring doet.