Richard Nixon

De mannen die ons dik hebben gemaakt

De mannen die ons dik hebben gemaakt – dit is vrij vertaald de titel van een driedelige documentaire serie van de BBC.

The men who made us fat

De oorspronkelijke titel is ‘The men who made us fat’. Deze BBC serie is gemaakt door de bekende documentaire maker Jacques Peretti.

Deze serie onderzoekt hoe het komt dat obesitas wereldwijd zo enorm aan het toenemen is. Inmiddels kampen wereldwijd meer mensen met overgewicht dan ondervoeding. In het Verenigd Koninkrijk is twee derde van de volwassenen te zwaar en maar liefst 1 op 4 volwassenen is obees!

Jacques Peretti onderzoekt wie de mannen zijn die onze etensgewoonten zo dramatisch hebben veranderd en welke besluiten die 40 jaar geleden in Amerika beïnvloeden hoe en wat wij tegenwoordig eten.

Deel 1: glucose-fructose siroop en leptin (verzadigheidshormoon)

In deel 1 kijkt Jacques Peretti naar het verhaal achter glucose-fructose siroop. Deze siroop werd actief gepromoot door de minister van landbouw onder Richard Nixon, zodat de boeren hun teveel aan mais op een lucratieve manier konden verkopen! Deze zoetstof is goedkoper en zoeter dan suiker en zit tegenwoordig in vrijwel elk soort verwerkt eten en drinken. Deze zoetstof beïnvloed de werking van het hormoon leptin in ons lichaam. Leptin bepaald of we ons verzadigd voelen of niet. Als je je niet verzadigd voelt, blijf je dus door eten. Het is dus een cruciaal hormoon als je je gewicht onder controle wilt houden!

Deel 2: hoe werden onze porties steeds groter en groter

In deze tweede aflevering kijkt Jacques Peretti naar de invloed van marketing op portie-grootte en de consequenties voor ons gewicht. Deze aflevering kijkt ook naar het hedendaagse voedingsadvies.

Deel 3: Hoe marketing ons dik maakt!

In de laatste aflevering kijkt Jacques Peretti naar de enorme invloed die de voedingsproducenten hebben op overheidsbeleid, medisch onderzoek en het voedingsadvies wat wij krijgen. Hij kijkt naar de impact op onze gezondheid.

YouTube of Dailymotion

Als je op YouTube:

The men who made us fat

intypt kan je naar zowel deel 1 als deel 2 kijken.

Op Dailymotion.com kan je alledrie de afleveringen vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.