maar blijven eten

‘Carb-Loaded: A Culture Dying to Eat’

Zo hoe komt het dat steeds meer mensen lijden aan diabetes, hart-en vaatziekten, leververvetting? Is dit omdat we te veel eten en te weinig bewegen? Hoe komt het dat zelfs obesitas onder baby’s (!) toeneemt?

Of is het iets dat met ons eten te maken heeft? Heeft het met ons voedingsadvies te maken? Wist je dat mensen vroeger veel minder koolhydraten aten dan we tegenwoordig doen?

De film CarbLoaded

Kijk naar de film ‘CarbLoaded’, onder aan deze blog kan je hem afspelen. Er zitten wel (voedings!) advertenties tussen. Als je dat liever niet wilt, kan je hem zonder advertenties op YouTube (tegen betaling) bekijken. Hij is in het Engels.

Meer koolhydraten, minder dierlijke vetten

Het is eigenlijk heel recent, namelijk sinds 1970, dat ons wordt geadviseerd om veel koolhydraten te eten en minder verzadigde (dierlijke) vetten.

Dit advies krijgen we nog steeds in onze eigen schijf van vijf: eet minder vet want vet zou slecht voor je hart zijn. Maar waar is dit op gebaseerd? Is dit weleens onderzocht?

Onze schijf van vijf komt uit 1953 en was ontworpen door Cees den Hartog, de directeur van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Hij was op studiereis geweest naar Amerika en baseerde onze schijf van vijf op de Amerikaanse ‘Wheel of Good Eating’.

Onze originele schijf van vijf was heel anders: de vijf vakken zijn namelijk even groot!

Onze huidige maaltijdschijf is gebaseerd op het werk van Ancel Keys. In deze documentaire wordt uitgelegd hoe Ancel Keys beleidsmakers en politici wist te overtuigen dat verzadigd vet slecht is voor ons. Hij toonde aan dat het eten van verzadigd vet leidt tot hoger cholesterol. Hij toonde echter niet aan dat hoger cholesterol leidt tot hart-en vaatziekten! Zijn eigen studies lieten dit namelijk niet zien.

Zoals de documentaire ook laat zien, hebben politici zoals Richard Nixon ook een belangrijke rol gespeeld. Hij gebruikte het werk van Ancel Keys om boeren te ondersteunen door een grote markt voor mais te creëren. De mais kon gebruikt worden in tal van voedingsproducten en natuurlijk om glucosestroop (High Fructose corn syrup) mee te maken. Zonder goed te onderzoeken of dit wel veilig was voor onze gezondheid werd glucosestroop in voeding toegelaten en inmiddels zit het vrijwel in al het bewerkte voedsel.

De maisboeren in Amerika zijn belangrijke kiezers die de doorslag kunnen geven in verkiezingen. Het is aangetoond dat er een verband is tussen de futures op mais en of een conservatieve kandidaat de Amerikaanse presidentsverkiezing wint, hier kan je daar meer over lezen. Het was dus niet vreemd dat Richard Nixon de maisboeren achter zich wilde hebben en hij werd dan ook herkozen!

Foodpolitics beïnvloedt wat wij op tafel krijgen.

En zijn we gezonder geworden?

Zijn we gezonder geworden sinds 1970? Nee, in de Westerse wereld zien we een obesitas epidemie. Bovendien krijgen meer en meer mensen diabetes, hart-en vaatziekten, kanker, etc.

Zou dit (in elk geval) gedeeltelijk met onze hormonen te maken kunnen hebben? Als je veel koolhydraten eet, moet je lichaam namelijk ook veel insuline aanmaken. Insuline is ons vetopslaghormoon. Je kan dus geen vet verbranden als je steeds maar insuline aanmaakt!

Inmiddels zijn er zelfs steeds meer slanke mensen die gevaarlijk vet rond hun organen hebben (bijvoorbeeld leververvetting). Zou dit kunnen komen doordat steeds meer mensen koolhydraat intolerantie hebben ontwikkeld?

YouTube: Carb-Loaded

Hier kan je op YouTube naar de film Carb-Loaded kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.