Wat kunnen we leren van de tabaksindustrie?

Wat kunnen we leren van de tabaksindustrie?

We weten steeds meer over gezondheid, maar we worden steeds ongezonder. Vraag jij je ook af hoe dat komt?

Wat we nu zien gebeuren met onze voeding, hebben we al eerder meegemaakt met de tabaksindustrie. Je zou de hele toestand rond koolhydraten (en dan vooral suiker en bewerkt eten) kunnen vergelijken met roken.

Het is dus belangrijk dat we deze tactieken kunnen herkennen.

1. Roken is gezond

Aanvankelijk beweerde de tabaksindustrie dat roken gezond was.

Ja, dat is nu moeilijk te begrijpen, maar in de jaren ’60 in de vorige eeuw werd dit idee toch echt verkondigt. En dit werd verkondigt ondanks dat de tabaksindustrie al in de jaren ’50 wist dat roken longkanker veroorzaakte! Een onderzoek door Dr Richard Doll en Professor Bradford Hill dat gepubliceerd werd in the British Medical Journal (één van de bekendste medische wetenschappelijke tijdschriften) in 1952 liet al zien dat er een statistisch verband was tussen roken en longkanker.

Dit weten we inmiddels uit geheime documenten van de tabaksindustrie die inmiddels openbaar geworden zijn. Zelfs eigen onderzoek van de tabaksindustrie liet zien dat er een statistisch verband tussen kanker en roken was.

Dus wat deed de tabaksindustrie? De tabaksindustrie ondermijnde de geloofwaardigheid van het onderzoek en de onderzoekers op alle mogelijke manieren en probeerde een controverse te creëren. Ze deden dit bijvoorbeeld door te zeggen:

  • Er zijn heel veel mogelijke oorzaken voor longkanker.
  • Er is geen overeenstemming onder experts wat de oorzaak van longkanker is.
  • Er is geen bewijs dat roken één van de oorzaken van longkanker is.
  • Statistieken die laten zien dat roken longkanker veroorzaakt, kunnen net zo goed andere aspecten van een moderne leefstijl aan roken linken. Deze statistieken zijn niet betrouwbaar.

Daarbij, sponsorde de tabaksindustrie veel onderzoek zonder te vertellen dat de wetenschappers door hen betaald werden!

2. We maken roken gezonder!

Toch nam de tabaksindustrie wel een paar maatregelen, namelijk door sigaretten met filters te gaan produceren.

Nu werd de boodschap dat roken op zich misschien niet gezond is, maar dat de tabaksfabrikanten het gezonder maken door filtersigaretten aan te bieden.

Dus als jij dan toch besluit sigaretten zonder filter te gebruiken, dan is het natuurlijk je eigen schuld als je ziek wordt.

Jij als individu moet dus de juiste beslissingen nemen en voor de filtersigaretten kiezen, de verantwoordelijkheid wordt dus bij jou gelegd! Ja, zie je de link met de voedingsindustrie al?

3. Vrije keus

De interne documenten van de tabaksindustrie laten zien dat sigarettenadvertenties zeer doelbewust al op kinderen gericht werden, omdat zij de toekomstige gebruikers zullen zijn. Inderdaad bleek uit onderzoek onder kinderen van 6 jaar, dat die al net zo bekend waren met de figuren uit de sigaretten reclame’s als met Mickey Mouse! Deze manier van marketing is dus heel erg effectief.

Het was dus niet gek dat er meer en meer stemmen opgingen om het adverteren voor sigaretten te verbieden. De tabaksindustrie reageerde door te zeggen dat het verbieden van sigarettenadvertenties, vrijheid van meningsuiting ondermijnde.

Pas in 1998 werd besloten dat sigarettenadvertenties in de Europese Unie geleidelijk verboden zouden worden en dat in 2006 ze geheel verboden zouden worden. Eén van de redenen dat het uiteindelijk verbod zo lang geduurd heeft, waren de rechtzaken die de tabaksindustrie aanspande. Vergeet niet, dit is nog steeds niet afgelopen, er zijn nog steeds rechtzaken aan de gang! Niet vreemd natuurlijk, want er staat erg veel geld op het spel.

Tegelijkertijd is de tabaksindustrie heel goed in het opstoken van mensen dat de overheid hen hun plezier afpakt. Jij wilt graag roken, maar dat mag niet van die vervelende overheid. Jouw vrijheden om te leven zoals je wilt worden dus door de overheid afgepakt. Zie je de link met de voedingsindustrie?

4. Het is je eigen verantwoordelijkheid

En nu zijn de rokers zelf de schuldigen. Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je blijft roken terwijl je weet dat je er longkanker van kan krijgen, de tabaksindustrie is dus helemaal onschuldig.

Wees dus gewaarschuwd

Zie je de link tussen de tabaksindustrie en de voedingsindustrie? Zie je het verband tussen sigaretten en suiker en bewerkt voedsel?

Waar denk je dat het idee dat het de schuld van jezelf is vandaan komt? Wie denk je kwam met het idee dat je moet afslanken door minder te eten en meer te bewegen?

De voedingsindustrie. Maar wij weten natuurlijk inmiddels heel goed dat dit niet werkt. Als het wel zou werken zouden er niet zo veel mensen met overgewicht zijn, zouden er geen baby’s met overgewicht zijn, zouden er niet zoveel huisdieren met overgewicht zijn, zouden er geen egels (!) met overgewicht zijn.

Het probleem is wat in onze voeding zit. Alle verborgen suikers in onze voeding. Het feit dat onze voeding enorm bewerkt is en niks meer met natuurlijke voeding te maken heeft. Ons lichaam en de lichamen van onze huisdieren kunnen hier niet mee omgaan. We worden te dik en we worden ziek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.