Shakshuka maak je meestal met tomaten, maar deze groene shakshuka maak je met spinazie en cavolo nero (palmkool). Verder gebruik je een typisch Oosterse kruidencombinatie, door korianderzaadjes, komijnzaadjes en oregano te combineren.
Palmkool is een bijna zwarte kool met veel smaak. Het is een soort Italiaanse boerenkool. Palmkool is een eeuwenoud gewas, wat je vroeger veel in Nederland tegenkwam. Nu is het een vergeten groente. Als je echter zelf een moestuin hebt, is het echt de moeite om het zelf te groeien. Als je deze groene shakshuka wilt maken en nergens Cavolo Nero kan vinden, dan kan je deze kool vervangen door savooiekool. Savooiekool heeft een soortgelijke textuur.
Dit is een lekker alternatief voor Perzische eieren en toch ook redelijk snel klaar. Lekker voor in het weekend.
Groene shakshuka
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 bosuitjes
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 2 theelepels korianderzaadjes
- 1 theelepel oregano
- 100 gram cavolo nero (palmkool)
- 100 gram spinazie
- 0.5 citroen
- 4 eieren
- 7 gram munt
- 7 gram koriander
- 40 ml extra vierge olijfolie (4 eetlepels)
- 125 gram feta of witte kaas
Instructies
- Maak de bosuitjes en knoflook schoon. Snij de uitjes in grote stukken en hak de knoflook in kleine stukjes.
- Rooster in een hete koekenpan (zonder olie) de komijn en korianderzaadjes gedurende 1-2 minuten, totdat ze goudbruin en geurig zijn. Doe ze dan met de oregano in een vijzel en stamp ze fijn. Meng er ook een snufje zout door.
- Snij de harde stelen uit de cavolo nero en gooi weg. Hak de bladeren in grove stukken. Pers de halve citroen uit en doe het sap in een beker.
- Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de bosui en knoflook op een middelhoog vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de kruidenmix toe, roer en bak nog een minuut.
- Voeg de cavolo nero en het citroensap aan de koekenpan toe. Roer door elkaar heen.
- Was de spinazie en dep droog. Voeg de spinazie aan de koekenpan toe en maak op smaak met zout en zwarte peper. Roer even door. Laat nog 2-3 minuten garen op matig vuur totdat de spinazie geslonken is.
- Breek de eieren in de pan (probeer de dooier heel te laten). Doe wat zout en peper op elke dooier en doe de deksel op de pan (of een groot bord). Laat de eieren op matig-hoog vuur in de groenten bakken met de deksel op de pan. Het eiwit moet stevig worden, de dooier mag zacht blijven.
- Was de munt en koriander en rits de muntblaadjes van de steeltjes. Hak de munt fijn en knip de koriander (blaadjes en steeltjes) in stukjes. Snij de kaas in stukjes of brokkel het over de shakshuka en strooi de kruiden over de shakshuka voordat je serveert.