Ik heb op dit website meerdere gerechten die op het fornuis beginnen, maar die je vervolgens in de oven verder bakt.
Dit soort gerechten maak je het makkelijkst in een gietijzeren pan met gietijzeren of metalen handvatten.
Zo’n pan kan namelijk én op het fornuis én in de oven.
Verschillende merken
Ik heb zelf zo’n soort pan maar dan in het groen en van Le Creuset.
Deze pan van Lodge lijkt ook op mijn Le Creuset pan.
Gaan je hele leven mee
Ik heb mijn pan al meer dan 20 jaar en hij doet het nog prima. Dit is niet zo vreemd want Le Creuset geeft niet voor niks levenslange garantie op haar pannen.
Echter volgens mij maakt Le Creuset deze pan niet meer, maar je kan hem dus nog wel van andere merken vinden (bovendien zijn die ook flink wat goedkoper dan Le Creuset).
Gerecht bakt beter en sneller
Ik gebruik graag gietijzeren pannen voor gerechten die langzamer garen. Het gietijzer wordt heel heet en houdt de warmte goed vast. Hierdoor gaart je gerecht mooier en egaler.
Makkelijker schoon te maken
De pan die ik heb is ge-emailleerd aan de binnenkant. Dit maakt schoonmaken nog makkelijker.
Geen teflon anti-aanbaklaag
Bovendien is emaille veel beter dan een teflon anti-aanbak laag.
Je hoort regelmatig over de gezondheidsrisico’s als je bakt in een pan met een anti-aanbaklaag die een beetje beschadigd is of die te heet geworden is. Zulke problemen heb je niet met gietijzeren of ge-emailleerde gietijzeren pannen.
Gerecht blijft mooier
Met een pan die zowel op het fornuis als in de oven kan, hoef je je gerecht niet van een gewone pan over te doen in een ovenschaal. Zo hou je je gerecht mooi. Als je namelijk eerst in een pan bakt en het daarna eruit moet halen om in de ovenschaal te doen (bijvoorbeeld bij frittata’s), dan breken ze vaak en dat is jammer.
Bespaart tijd
Bovendien bespaart het je tijd en hoef je minder af te wassen. Ik serveer dit soort gerechten ook gewoon in de pan.