Vooral gezonde vetten zijn voeding voor onze hersenen. Als je net met het keto dieet begint is één van de moeilijkste dingen misschien wel om te zorgen dat je voldoende gezonde vetten eet. Ons is zolang en zo nadrukkelijk verteld dat vet slecht is, dat het moeilijk te geloven is dat het eten van zoveel vet juist gezond kan zijn. Toch is hier veel bewijs voor, alleen hoor je dat niet vaak. Wat wel belangrijk is dat als je meer vet gaat eten, je:
- gezonde vetten eet
- koolhydraten strikt beperkt (insuline moet laag en stabiel blijven)
Man The Fathunter
Opgravingen hebben uitgewezen dat onze voorouders heel veel vet aten, maar waarom deden ze dit? Hier is een interessant wetenschappelijk artikel over geschreven ‘Man The Fathunter’.
Het grote verschil tussen mensen en andere primaten (halfapen en apen) is dat mensen veel grotere hersenen hebben. Onze hersens hebben heel veel energie nodig om goed te kunnen functioneren.
Hersengrootte en lengte maag-darmstelsel
Om het mogelijk te maken dat we grotere en grotere hersenen kregen, is door evolutie ons maag-darmstelsel kleiner en kleiner geworden. Dit moest wel, want onze voorouders konden domweg niet aan genoeg energie komen om te zorgen dat onze hersenen zo konden blijven groeien. Er is dus een direct verband tussen hersengrootte en de grootte van ons darmstelsel. Grotere hersenen betekenen kortere darmen.
De verhouding tussen hersengrootte en optimaal lichaamsgewicht is voor ons mensen 6,0 terwijl andere primaten een verhouding tussen de 2,0 en 3,5 hebben. Een enorm verschil dus!
Onze hersenen hebben vet nodig uit onze voeding
Maar liefst 25% van alle energie die we door onze voeding binnenkrijgen, hebben wij als volwassenen nodig voor onze hersenen. Bij pasgeborenen is dit nog extremer: die hebben maar liefst 70-75% van alle energie die ze binnenkrijgen nodig voor de ontwikkeling van hun hersenen.
Onze hersenen zijn het orgaan dat het meeste vet in ons lichaam bevat: minimaal 60%!
Ik kwam deze studie uit 2009 tegen, waarin al gezegd wordt dat het heel belangrijk is dat we voldoende vetten, vooral ook Omega 3 vetzuren (die zitten in vette vis), door onze voeding binnenkrijgen voor onze hersenontwikkeling. Het was toen ook al bekend dat onvoldoende gezonde vetten leidt tot neuro-psychiatrische aandoeningen, waaronder dementia.
Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat de consumptie van veel koolhydraten niet alleen leidt tot diabetes type 2, hart-en vaatziekten, een vervette lever, maar ook onze hersenen aantast. Zo vond een studie door de Mayo Clinic die gepubliceerd is in het Journal of Alzheimer’s Disease, dat mensen die vooral koolhydraten eten maar liefst een 89% grotere kans hebben dat ze dement worden, terwijl mensen die hun energie hoofdzakelijk uit vetten halen (het keto dieet dus) maar liefst een 44% lagere kans hebben om dementia te ontwikkelen.
Energierijke voeding en efficiënte vertering
Door evolutie hebben wij mensen dus een kleiner maag-darmstelsel (ongeveer 7 meter lang) ontwikkelt, zodat we grotere hersenen konden ontwikkelen. Dit betekent natuurlijk wel dat je lichaam veel efficiënter met voeding moet omgaan.
Een koe heeft een heel lang spijsverteringskanaal om alle voedingsstoffen uit vezelrijk gras te halen, hetzelfde geldt voor andere grazers zoals bijvoorbeeld paarden. Een koe kan wel 40 meter darmen hebben en heeft maar liefst 4 magen! Zo zijn paarden bijvoorbeeld de hele dag aan het grazen om aan voldoende voedingsstoffen te komen. Het is geen efficiënt proces.
Het menselijk lichaam moet zorgen om de maximale hoeveelheid voedingsstoffen zo snel mogelijk (vanwege korte darmstelsel) uit de voeding te kunnen halen en bovendien zorgen dat de vertering van dit voedsel zo min mogelijk energie kost. Anders zouden onze voorouders nog meer voedsel hebben moeten vinden!
Onze voorouders hadden daarom heel energierijk voedsel nodig. Dit is waarschijnlijk waarom ze vooral veel dierlijke vetten aten. Vet bevat namelijk 2x zoveel energie als koolhydraten en eiwitten. Bovendien krijg je via dierlijk vet een heel aantal belangrijke vitamines (namelijk vitamines A, D, E en K) binnen.
Vooral vlees en minder vezels
Vanwege ons korte darmstelsel kunnen we minder efficiënt voedingsstoffen uit vezelachtig voedsel halen. Onderzoek wijst dan ook uit dat onze voorouders eerder vleeseters dan planteneters waren. Dit heeft het mogelijk gemaakt om zulke grote hersenen te ontwikkelen.
Keto dieet: goed voor je hersenen
Door onze evolutie beter te begrijpen wordt het veel logischer dat het eten van gezonde vetten heel goed voor onze hersenen is.
Ook wetenschappers zijn hier heel erg in geinteresseerd en er wordt nu dan ook veel onderzoek gedaan naar het keto dieet als therapie voor mensen met hersenaandoeningen. Het keto dieet was in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld voor kinderen met ernstige epilepsie. Inmiddels zijn er ook goede resultaten voor mensen met bepaalde hersentumoren en er zijn nu een aantal clinical trials om het keto dieet te gebruiken voor mensen met de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het keto dieet wordt inmiddels ook gebruikt voor de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn en zenuwaandoeningen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.
Als je meer wilt lezen over waarom het eten van vet gezond is, dan is dit boek van Nina Teicholz wellicht een interessant boek voor je.