Gegrilde lamskoteletten met venkel is een gerecht voor speciale gelegenheden dat bovendien zo klaar is!
Echt Paasgerecht
Gegrilde lamskoteletten met venkel is een echt Paasgerecht. Je wilt namelijk kleine lamskoteletjes en rond deze tijd zijn die makkelijk verkrijgbaar. Als je je lamskoteletten van te voren besteld, kies dan voor lamsrack en snij de koteletjes los of vraag je slager om ze los te snijden.
Je vraagt je misschien af hoe je lamskotelletten bereidt, maar dat is echt heel makkelijk en heel snel, vooral als je een grillpan hebt. Als je geen grillpan hebt, kan je je lamskoteletjes natuurlijk ook in een koekenpan maken, alleen krijgen de lamskoteletjes dan geen mooie bruine streepjes.
Venkel
Venkel is een groente die in Nederland niet heel populair is, dat is jammer want het is niet alleen heel lekker maar ook heel gezond. Hier kan je daar meer over lezen.
Om te zorgen dat de venkel lekker knapperig is, blancheer je het kort voordat je het in de oven doet. Bovendien doe je vochtige proppen bakpapier tussen de stukken venkel en bovenop de venkel als je het in de oven zet. Hierdoor kan de venkel gaar stomen.
Kleine portie?
Als je naar de foto’s en hoeveelheden kijkt, denk je misschien dat de portie te klein is. In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn als je het keto dieet al langere tijd volgt. Mocht je echter denken dat het te weinig is dan kan je dit gerecht altijd combineren met een voorgerecht en/of nagerecht.
Gegrilde lamskoteletten met venkel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Lamskoteletjes
- 500 gram lamsrack (je hebt 6-7 koteletjes nodig)
- 4 eetelepels extra vierge olijfolie
Venkel
- 500 gram venkelknollen (2 grote venkelknollen liefst met loof)
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel roomboter
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
- Terwijl de oven aan het voorverwarmen is, kan je een ovenschaal of groot bord voorverwarmen voor de lamskoteletjes.
Venkel uit de oven
- Was de venkelknollen en verwijder eventueel lelijke bladeren. Snij de venkeltoppen van de knol af. Snij het venkelloof in kleine stukjes van ongeveer 1-2 cm. Hou dit apart om later mee te garneren (dus niet in de oven meebakken!).
- Snij de venkelknollen in de lengterichting door en snij elk stuk dan in twee of drie stukken (ook weer in de lengte).
- Breng een pan met water aan de kook en zodra het water kookt. leg je de stukken venkelknol ongeveer 2 minuten in het kokende water. Haal ze er dan uit en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
- Beboter een ovenschaal en rangschik de stukken venkel in de ovenschaal. Verdeel de rest van de boter over de venkel.Maak de venkelknollen op smaak met peper en zout.
- Neem een vel bakpapier en scheur dit in 4 of 5 stukken. Maak elk stuk nat onder de koude kraan en maak het dan in een papieren prop zodat overtollig water eruit komt, maar het bakpapier nog wel nat is. Leg deze vochtige proppen bakpapier in de schaal met venkel (op en tussen de venkel). Dit zorgt dat de venkel niet alleen bakt maar ook gaar stoomt.
- Bak de venkel in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Haal de venkel uit de oven, verwijder de proppen bakpapier en strooi de venkeltoppen over de venkel voordat je serveert.
Lamskoteletjes
- Snij het lamsrack in afzonderlijke koteletjes. Smeer de koteletjes in met extra vierge olijfolie.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Zodra de pan heel heet is leg je een aantal lamskoteletjes in de pan en gril je elk koteletje 2 minuten per kant. De lamskoteletjes moeten nog mooi roze en sappig van binnen zijn.
- Leg de gegrilde lamskoteletjes op een voorverwarmde ovenschaal en strooi wat versgemalen peper en zout over elk koteletje. Dek af met aluminium folie om ze warm te houden totdat je alle koteletjes gegrild hebt.