Je hebt voor deze amandelcake met sinaasappelsaus vrij veel ricotta nodig.

Je kan ricotta heel makkelijk en snel zelf maken met melk (houdbaar of vers), azijn en zout. Hier kan je lezen hoe je zelf ricotta maakt.

Sinaasappelzest

Je geeft deze amandelcake smaak door flink wat zest van een sinaasappel en vanille essence toe te voegen. Je kan de schil van de sinaasappel voorzichtig raspen zodat je er niet te veel van het bittere witte afhaalt of gebruik een zesteur.

Sinaasappelsaus

Bovendien schenk je sinaasappelsaus over de cake heen. De sinaasappelsaus maak je met het sap van een sinaasappel en wat gelatine om het in te dikken.

Deze amandelcake is niet moeilijk om te maken, maar het helpt wel als je een handmixer hebt. Als je merkt dat je beslag heel dik is, voeg dan wat extra vocht toe, bijvoorbeeld sinaasappelsap of wei als je je eigen ricotta hebt gemaakt. Eventueel wat water toevoegen kan natuurlijk ook.

Amandelcake met sinaasappelsaus

Deze Italiaanse ricotta cake met sinaasappelsaus komt uit Sardinië.

 • 3 eieren
 • 125 gram amandelmeel
 • 350 gram ricotta
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel sinaasappel rasp ((meer mag ook))
 • 0.25 theelepel vanille essence
 • 200 ml sinaasappelsap ((sap van 2 sinaasappels, eventueel wat extra als het beslag wat te droog is))
 • paar druppels amandel essence
 • 2 blaadjes Dr Oetker gelatine
 1. Verwarm de oven voor op 180° Celsius (hete lucht oven) of 200° Celsius.

 2. Leg een blaadje gelatine in een kom met koud water. Je wilt voldoende gelatine hebben om het sap van de sinaasappel (gemiddelde sinaasappel heeft 125 ml sap) licht te binden (het moet wat dikker worden, maar nog wel druipen).Amandelcake uit Sardinië

 1. Meng de ricotta en het amandelmeel goed doorelkaar met een handmixer. 2. Klop met een handmixer de eieren los in een aparte kom. 3. Voeg toe aan de ricotta mix of voeg de ricotta mix aan de eieren toe. Het maakt niet uit wat aan wat wordt toegevoegd. 4. Voeg nu bakpoeder, vanille essence en de sinaasappel zest toe. Meng alles goed door elkaar heen. Als het te dik is, voeg dan wat sinaasappelsap of als je zelf ricotta hebt gemaakt, wat van de ricotta wei toe. 5. Laat het beslag nu [timer minutes=5]5 minuten[/timer] rusten.

 6. Vet het bakblik in met boter of bedek het met bakpapier en vul met het beslag. 7. Zet in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer [timer minutes=45]45 minuten[/timer] gaar. De bovenkant moet goudbruin zijn en als je er met een metalen prikker in prikt, moet de prikker er schoon uitkomen (mag geen beslag aan kleven). 8. Laat de cake goed afkoelen en snij hem dan in twee evengrote ronde plakken, zodat je een laagje sinaasappelsaus op de onderste plak cake kan smeren en dan de bovenste plak er weer op kan leggen.

Sinaasappel saus

 1. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje en laat op een laag vuur een paar minuten zachtjes koken. Knijp het blaadje gelatine uit en voeg aan de pan met het sinaasappelsap toe. Zet het vuur uit en roer door elkaar zodat de gelatine oplost. 2. Schil de sinaasappel met een dunschiller rond om. Snij één of meer krullen vervolgens in de lengte richting in een aantal stroken. 3. Laat de sinaasappelsaus afkoelen en gebruik de helft van de saus om op de onderste laag cake te smeren en leg er dan de bovenste laag cake op. Giet de rest van de sinaasappelsaus over de cake. Garneer met een aantal sinaasappelkrullen. "Zet in de koelkast zodat de sinaasappelsaus kan opstijven en je een soort gelei krijgt.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *