Deze frittata met artisjokken is heel geschikt als lunch, uitgebreid ontbijt of brunch voor één persoon, maar als je op zoek bent naar iets met minder calorieën dan kan je de hoeveelheid voor één persoon halveren. Het is dan wel belangrijk dat je alle ingrediënten halveert, want zo hou je de macro’s constant.
Intermittent fasting
Zelf vind ik deze frittata met artisjokken vooral geschikt als je fat-adapted bent en intermittent fasting doet. Het heeft hier namelijk de juiste macro’s en juiste hoeveelheid calorieën voor.
Ben je nog niet (helemaal) fat-adapted of zou je graag onder begeleiding met intermittent fasting willen beginnen? Schrijf je dan in op de fat-adapted challenge.
Parmezaanse kaas
Ik maak deze frittata met artisjokken met Parmezaanse kaas. Echte Parmezaanse kaas heet Parmigiano Reggiano. In Italië wordt deze kaas als een superfood beschouwd en daar is een goede reden voor. Hier kan je daar meer over lezen.
Parmezaanse kaas is echter nooit vegetarisch, want het wordt met dierlijk stremsel gemaakt, anders mag het geen Parmezaanse kaas heten. Dit geldt overigens voor heel veel kazen, zowel buitenlandse kazen als een heel aantal Nederlandse (boeren) kazen. Je kan de Parmezaanse kaas natuurlijk door een vegetarische kaas vervangen. Kies bij voorkeur een vegetarische kaas die mooi smelt, zoals bijvoorbeeld Parrano (verkrijgbaar bij de Jumbo). Parrano is net als Parmezaanse kaas ook hoog in eiwitten.
Frittata met artisjokken
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 120 gram artisjokharten (uitgelekt, ½ blik)
- 3 eieren
- 50 gram Parrano
- 50 gram mozzarella (uitgelekt, ½ zakje)
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel gemalen peper
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
- Vet een ovenschaaltje in met een beetje olijfolie.
- Laat de artisjokharten uitlekken en snij in een paar plakken.
- Laat de mozzarella uitlekken en snij in plakken.
- Klop de eieren goed los in een kom en voeg dan de rest van de olijfolie, peper en zout toe en meng er doorheen.
- Rasp de Parmezaanse kaas en voeg de helft aan het eierbeslag toe.
- Leg wat plakken artisjok en mozzarella op de bodem van je ovenschaaltje.
- Giet het eierbeslag in het ovenschaaltje.
- Voeg de rest van de artisjokken en mozzarella toe.
- Strooi de rest van de Parmezaanse kaas er overheen. Bak in 25-30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Als je een metalen saté prikker in de frittata duwt, moet hij er mooi schoon uitkomen (er mag geen beslag meer aan kleven).