hoe begin je met intermittent fasting

Intermittent fasting (tussen de 16 en 20 uur)

Waarom zou je vasten? Voor iedereen (behalve mensen die bepaalde gezondheidsproblemen en baby’s) is het een goed idee om elke dag je maaltijden in een tijdsbestek van 12 uur te eten en de andere 12 uur (inclusief als je slaapt natuurlijk) te vasten.

Waarom is het goed om gedurende 12 uur NIET te eten?

  • het zorgt voor een gezonde darmflora
  • het helpt je lichaam om afvalstoffen uit te scheiden
  • het heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand
  • het helpt je lichaam opgeslagen (overtollige) energie te gebruiken en zo voorkom je dus dat je te dik wordt

Vroeger was dit heel normaal, maar tegenwoordig zijn we gewend geraakt aan de hele dag door kleine beetjes eten.

Als je gedurende 12 uur niet eet, noem ik dit zelf niet echt vasten, maar gewoon een gezond eetpatroon. En bij een gezond eetpatroon is het logisch dat je niet de hele tijd door blijft eten, het bestaat dus ook uit een bepaalde periode vasten en 12 uur is voor je lichaam in het algemeen prima.

Dit geldt dus voor zowel (gezonde) volwassenen als (gezonde) kinderen (niet voor baby’s). Ook kinderen hoeven niet de hele tijd te eten, het is een prima idee als ze al jong leren dat er tijden zijn om te eten en tijden om te slapen/niet te eten. De volgende soorten intermittent fasting, waarbij je langer dan 12 uur vast, raad ik niet aan voor kinderen. Mocht je het toch willen doen, dan moet je echt zorgen dat je kind onder begeleiding van een arts staat.

Kort vasten: een goed manier om een gewichtsplateau te doorbreken

Als je een korte vast wilt proberen om af te vallen of een gewichtsplateau te doorbreken, dan raad ik aan om te beginnen met een 16 uur vast. Dit is een bekende manier van vasten en wordt vaak 16:8 of intermittent fasting genoemd.

Het betekent dat je gedurende een periode van 16 uur niet (je vast dus) en in een periode van 8 uur eet je 2 of 3 maaltijden.

Zelf vind ik het het makkelijkste om bij deze vast mijn ontbijt over te slaan. Ik eet mijn laatste maaltijd van de dag voor 20.00u ’s avonds en vast dan vanaf 20.00 uur tot 12.00 uur de volgende middag. Je kan die tijden natuurlijk ook aanpassen, bijvoorbeeld door je laatste maaltijd van de dag voor 19.00 uur te eten en dan je volgende maaltijd om 11.00 u ’s ochtends te eten (soort brunch zeg maar).

Met deze manier van vasten kan je ervoor kiezen om binnen de 8 uur waarin je wel eet of 2 of 3 maaltijden te eten. Zelf kies ik voor 2 maaltijden. Het is makkelijker, minder werk en je valt er natuurlijk ook makkelijker mee af.

Klinkt dit te moeilijk? Bouw het dan op. Sla ontbijt over en heb een vroege lunch. Maak dit geleidelijk aan later, totdat je de 16 uur vasten hebt bereikt.

18:6

Je kan dit natuurlijk ook verder uitbreiden, bijvoorbeeld pas om 14.00u je eerste maaltijd nemen en om 19.00u/19.30u je tweede maaltijd. Je vast dan van 20.00u ’s avonds tot 14.00u de volgende dag, dan ben je dus 18 uur aan het vasten en eet je gedurende de andere 6 uur.

Op dit regime, zal je dus zeker gewicht verliezen en het is dan ook een goede manier om een gewichtsplateau te doorbreken. Doordat je eet in een korter tijdspan is de kans dat je dezelfde hoeveelheid calorieën binnenkrijgt gewoon heel klein.

20:4

Dit kan nog verder uitgebouwd. Je neemt bijvoorbeeld je eerste maaltijd pas om 16.00u en je tweede maaltijd dan om 19.30u. Je hebt dan een periode van 20 uur dat je vast en je eet twee maaltijden in een periode van 4 uur.

De tijden kan je natuurlijk aanpassen om te zien wat het beste werkt voor jou. Je kan ook om 12.00u ’s middags je eerste maaltijd nemen en je tweede om 15.30u.

Of je eet alleen ontbijt en lunch en vast de rest van de tijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit zelfs nog veel gezonder is, want het past veel beter bij ons bioritme. Dit is dan ook een bewezen manier om in slechts 14 dagen van een vervette lever af te komen.

Een andere manier is ‘OMAD’. OMAD betekent ‘One Meal A Day’. Je eet dan dus 1x per dag. Het maakt niet uit wanneer dat is, maar voor de meeste mensen is dit de avondmaaltijd. OMAD is simpel, bespaart een hoop tijd en je valt natuurlijk goed af, want in 1 maaltijd eet je natuurlijk minder dan in 2 of 3 maaltijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.