Een uitgebreid Engels Ontbijtis lekker op zondag als ontbijt of brunch, maar je kan het natuurlijk ook prima ’s avonds als avondmaaltijd eten.
Spek of Prosciutto di Parma
Bij een Engels ontbijt hoort natuurlijk spek. Je wilt het liefst wat dikkere plakjes spek die je mooi krokant kan bakken. Spek is bovendien een goede bron van gezonde vetten.
Ik gebruik meestal Prosciutto di Parma (Parma ham) of Prosciutto di San Danielle in plaats van spek.
Aan gewoon ontbijtspek wordt namelijk nitriet toegevoegd (dit geldt ook voor de meeste andere vleeswaren en veel vlees in de supermarkt). Hier kan je meer over nitriet lezen. Nou geeft het niet als je het maar zo nu en dan binnenkrijgt, maar als je wekelijks Engels ontbijt en misschien meerdere keren per week gebakken eieren met spek, dan zou je kunnen overwegen om spek te vervangen door luchtgedroogde ham zonder toegevoegd nitriet.
Bovendien vind ik zelf Parmaham (Prosciutto di Parma) veel lekkerder en het wordt ook veel knapperiger. Je kan Prosciutto di Parma in de supermarkt kopen maar je kan het ook bij je slager kopen. Het voordeel van het bij de slager kopen is dat je dan kan vragen om de plakjes iets dikker te snijden.
Stevig ontbijt: energie voor de rest van de dag
Begin de dag met een stevig ontbijt, je hebt dan energie voor de rest van de dag. Dan is de kans dat je in de loop van de ochtend trek krijgt en gaat snacken veel kleiner! Vooral vroeger hoorde je dat heel veel. Ontbijt overslaan was een soort doodzonde.
Zelf sla ik ontbijt heel vaak over, want ik probeer alleen te eten als ik ook echt honger heb en ’s ochtends heb ik eigenlijk nooit honger. Toch is er inderdaad wel onderzoek dat het misschien beter is om ’s ochtends en ’s middags meer calorieën te eten en juist ’s avonds veel minder en er zijn aanwijzingen dat het nog beter is om ’s avonds na 18.00u helemaal niet meer te eten.
Stofwisseling resetten
Er is ook onderzoek dat laat zien dat als je ’s ochtends en ’s middags eet, maar helemaal niet meer na 14.00u eet en dit twee weken lang doet, dat je je stofwisseling blijvend kan resetten en een vervette lever kan helpen omkeren. Hier kan je daar meer over lezen.
Als je net met het keto dieet bent begonnen
Als je net met het keto-dieet begint is een goed ontbijt heel belangrijk. Je wilt namelijk het aantal keer dat je op een dag eet afbouwen naar 2 tot 3 maaltijden, zonder tussendoor te snacken. Je maakt dit een stuk makkelijker en verhoogt je kans van slagen als je de dag begint met een goed ontbijt met veel gezonde vetten en eiwitten en heel weinig koolhydraten. Het zijn namelijk de eiwitten en vetten die voor verzadiging zorgen, hier kan je daar meer over lezen.
Engels ontbijt
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 8 eieren
- 4 varkenssaucijsjes
- 400 gram vleestomaat
- 100 gram champignons
- 150 gram Parma ham (liefst in iets dikkere plakken)
- 50 gram roomboter
- 1 theelepel tijm
- 2 blaadjes salie
- 1 theelepel oregano
- peper en zout
Instructies
- Smelt 2/3 deel van de boter in een koekenpan en bak de worstjes. Zet het vuur eerst hoog om de worstjes aan alle kanten te bruinen. Draai het vuur dan naar matig-hoog en voeg een scheutje heet water toe. Laat de worstjes in 10- 15 minuten gaar koken.
- Maak de champignons schoon met een borsteltje of stukje keukenpapier. Strip de tijm en majoraanblaadjes van de steeltjes af en scheur de salie in stukjes.
- Doe de champignons en kruiden in de pan met worstjes. Voeg wat versgemalen peper toe.
- Bak de eieren in de rest van de boter. Als je de dooier ook goed gaar wil hebben, doe dan een deksel op de pan. Bak op matig-hoog vuur.
- Bak de Parmaham in een andere koekenpan in een paar minuten gaar (je kan eventueel wat extra boter toevoegen), draai de plakjes halverwege even om, zodat beide zijden goed bakken.
- Snij de tomaat in plakken en bestrooi met wat peper en zout.
- Doe alles op een bord en serveer direct. Je kan er eventueel nog wat verse kruiden overheen strooien.