Kippensoep met balletjes maken is heel makkelijk, vooral als je een slowcooker hebt. Ik begin de kippensoep in een grote pan op het fornuis, maar als je veel haast hebt, kan je ook alle ingrediënten direct al in de slowcooker doen.
Als je alles (behalve de gehaktballetjes!) direct in de slowcooker doet, dan zou ik wel kokend water aan de kip toevoegen in plaats van koud water. Anders duurt het namelijk best lang voordat de kip in de slowcooker eindelijk aan de kook komt.
Als je de kip eerst in een pan op het fornuis kookt, dan kan je gewoon koud kraanwater gebruiken. In de tijd dat je alle groenten wast en snijdt komt de kip dan wel aan de kook.
Meteen een maaltijd voor de volgende dag
De kippensoep krijgt zijn lekkere volle smaak doordat je een hele kip of stukken kip met bot (en eventueel ook met vel) een lange tijd zachtjes laat koken. Je hebt lang niet al het kippenvlees voor de soep nodig. Ik gebruik meestal 1 kilo soepkip van de poelier. Daarvan is ongeveer 1/4 bot en 3/4 vlees.
Voor de soep gebruik ik maar 150 gram vlees, want ik voeg ook nog eens 150 gram gehaktballetjes toe. De rest van het vlees gebruik ik voor andere dingen.
Een deel gebruik ik om wraps voor de volgende dag mee te vullen. Eerst smeer ik wat roomkaas op de wrap. Een dan doe ik wat sperzieboontjes samen met het kippevlees in een wrap. Hiervoor gebruik ik het liefst haricot verts uit een potje. Deze wraps zijn ook makkelijk mee te nemen naar school of werk.
Met de rest van de kip maak ik burgers of Italiaanse kipkroketjes. Ook de kipkroketjes kan je prima meenemen naar school of werk of in de koelkast bewaren voor de volgende avond of invriezen.
Dus als je deze kippesoep maakt, krijg je er makkelijk twee avondmaaltijden en een lunch uit. Dat bespaart je dan weer een hoop werk!
Kippensoep
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Kippesoep
- 1000 gram soepkip of kippenpoten, kippenvleugels, kipkarbonade etc.
- 200 gram winterwortel 1 niet te grote winterwortel
- 100 gram prei 1 niet te grote prei
- 80 gram bleekselderij met bladeren 2 stengels bleekselderij
- 15 gram platte peterselie
- 3-4 stukjes foelie
- 1 laurierblaadjes
- 1 eetlepel tijm vers of gedroogd
- 1 takje maggi (lavas) plant optioneel
- 6 peperkorrels geplet of gekneusd
Gehaktballetjes
- 150 gram rundergehakt
- 0.25 – 0.5 theelepel nootmuskaat afhankelijk van hoe kruidig je de gehaktballetjes wilt hebben
- peper en zout
Instructies
Heldere kippensoep
- Doe de kip met bot en vel (als de kip geen vel heeft geeft dat niet) in een pan met ruim water en breng aan de kook. De kip moet onder het water staan.
- De uiteinden van de prei afsnijden en eventueel lelijke bladeren eraf halen. De prei dan in ringetjes snijden en in een ruime kom doen. Vul de kom met water en roer even door. Laat de prei dan een paar minuten in het water staan en giet dan in een vergiet. Nu de tweede keer gaan wassen (prei van vergiet weer in een kom doen, met water vullen, doorroeren en weer in de vergiet afgieten). Herhaal dit nogmaals en je prei is nu zandvrij.
- Haal het lelijke uiteinde (waar de bleekselderij is afgescheurd) van de bleekselderij af en snij de bleekselderij in stukjes, ook de blaadjes! Was de bleekselderij nu samen met de prei of apart. De bleekselderij hoef je meestal maar 1x te wassen.
- Was de wortel en snij het uiteinde waar het loof heeft gezeten er vanaf. Je hoeft de wortel niet te schillen. Snij de wortel in stukjes van ongeveer 2 cm (dus niet ringetjes).
- Doe de prei, bleekselderij en stukjes wortel nu in de pan met kip. Zet het vuur zonodig wat hoger, zodat het snel aan de kook raakt. Zodra het kookt kan je de deksel half op de pan leggen en het vuur op matig-hoog zetten, zodat de kip blijft koken.
- Nu de platte peterselie en eventueel de maggi (lavas) wassen en in stukken van zo’n 2 cm snijden.
- Doe de platte peterselie, maggi, stukjes foelie en het laurierblad in de pan. Plet de peperkorrels door er met een beker of de zijkant van een breed mes op te duwen en doe die ook in de pan met kip.
- Roer alles door en laat minimaal 2 uur op matig vuur zachtjes koken met de deksel half op de pan of schenk over in een slowcooker en laat het minimaal 4 uur op de hoge stand of 6 uur of langer op de lage stand koken (met de deksel op de slowcooker).
Gehaktballetjes
- Als je bijna klaar bent om te gaan eten, haal je de stukken kip uit de soep. Het kippevlees zal makkelijk van het bot afvallen. Gebruik ongeveer 150 gram van het kippevlees voor de soep. Snij het in stukjes en voeg weer aan de soep toe. De rest van het kippevlees in een bakje doen en even apart zetten.
- Doe het gehakt in een kom en maak op smaak met de nootmuskaat en peper en zout.
- Maak van het gehakt dan kleine balletjes. Ze hoeven niet allemaal even groot te zijn.
- Doe de gehaktballetjes nu in de slowcooker of in de pan met kippesoep (het grootste deel van de kip is hier nu dus uitgehaald). De balletjes koken in een minuut of 5-10 gaar.
- Je kan nu de botjes uit de rest van het kippenvlees halen. Dit vlees kan je dan in een keukenmachine malen om burgers of kipnuggets van te maken. Je kan ook hele stukken vlees gebruiken om bijvoorbeeld wraps mee te vullen of een Caesar salade voor lunch de volgende dag.
- Serveer de soep op zichzelf of met wat keto beschuitjes of snelle broodjes.