Met ossenstaart kan je natuurlijk lekkere ossenstaartsoep maken, maar je kan ook een heerlijke stoofschotel maken en daar krijg je dan nog bouillon bij cadeau.
Bovendien is ossenstaart een goede bron voor calcium, vitamine B12, ijzer en vitamine B6. Dit is ook waarom ossenstaartsoep of bouillon heel gezond is.
Helaas is ossenstaart laag in vet, dus het is wel belangrijk dat je een bijgerecht kiest dat hoog in vetten is of een dessert dat hoog in vetten is. Het is namelijk belangrijk dat je zorgt dat je elke maaltijd de meeste calorieën uit gezonde vetten haalt.
Slowcooker of oven
Ik maak dit gerecht het liefst in de slowcooker. Het moet namelijk heel lang koken, want het vlees moet echt van het bot afvallen.
Je kan het ook in de oven maken, alleen moet je het wel regelmatig (ongeveer 1x per uur) even omscheppen. Wat meer werk dus, maar qua smaak doet het niet voor de slowcooker onder.
Stoofpot en bouillon
Ik maak deze stoofpot met vrij veel vocht. Ik voeg namelijk behalve de wijn ook nog eens kokend water toe. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen een lekkere stoofschotel krijgt, maar ook nog eens zo’n halve liter (en misschien nog wel meer) hele lekkere en krachtige bouillon.
Die bouillon kan je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar je kan hem ook afkoelen en dan invriezen.
Ook voor kinderen!
Ja, er zit wijn in dit recept, maar de alcohol vervliegt tijdens het kookproces. Kinderen kunnen dit dus prima eten.
Slowcooker stoofpot met ossenstaart
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram ossenstaart (in stukken)
- 200 gram winterwortel (1 medium winterwortel)
- 1 blik tomatenblokjes
- 100 gram bleekselderij (2 stengels met bladeren)
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- paar takjes tijm
- paar takjes rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 200 ml rode wijn
Instructies
- Haal de ossenstaart minimaal een half uur voordat je het gaat aanbraden uit de koelkast om op temperatuur te komen.
- Verhit de olijfolie in een grote braadpan op matig-hoog vuur. Zodra de olijfolie heet is de stukken ossenstaart toevoegen en even laten bruinen voordat je ze omkeert (dus laat ze eerst aan de pan vastschroeien, na een aantal minuten komen ze ook weer los en dan kan je ze makkelijk keren). Bruin op deze manier de stukken ossenstaart aan alle kanten. Dit zal een minuut of 15 duren.
- Terwijl de ossenstaart aan het bruinen is, halveer je de prei en bleekselderij in de lengte.
- Snij de prei en bleekselderij dan in stukken van zo’n 2-4 cm. Gebruik ook de groene bladeren van zowel de prei als de bleekselderij.
- Doe ze daarna in een kom met water. Ververs het water meerdere keren en laat ze dan in een vergiet goed uitlekken. Vooral prei kan nogal eens wat zand bevatten.
- Schil de wortel en snij de wortel in kleine stukjes van ongeveer 2 cm. Zet de slowcooker ook aan en zet hem op de hoge stand om voor te vewarmen. Je kan dit gerecht ook in de oven bakken, verwarm de oven dan voor op 220° celsius.
- Was de kruiden en rits de tijmblaadjes van de steeltjes af. Doe hetzelfde met de naalden van de rozemarijn en hak of snij de rozemarijn in kleine stukjes. De laurierblaadjes kunnen heel blijven.
- Zodra de stukken ossenstaart aan alle kanten gebruind zijn, doe je ze in de voorverwarmde slowcooker. Als je geen slowcooker gebruikt, doe je ze in een ovenschaal die groot en diep genoeg is om alle groenten erbij te doen en zet je die schaal alvast in de voorverwarmde oven. Voeg de bleekselderij, prei en wortel ook aan de slowcooker/ovenschaal toe. Als je het in de oven bakt, zet de oventemperatuur nu op 170° celsius.
- Was de tomaten en snij in stukken. Voeg de tomaten en alle kruiden ook aan de slowcooker toe.
- Voeg de wijn en 500 ml kokend water aan de slowcooker toe (of aan de braadpan/ovenschaal in de oven). Laat minimaal 6 uur op de hoge stand of 10 uur of langer op de lage stand in de slowcooker garen. Als je het in de oven bakt, laat het dan minimaal 5 uur in de voorverwarmde oven bakken en schep het elk uur even door.