Een chipotle is een gerookte, gedroogde Jalapeño peper, die vooral veel in de Mexicaanse keuken wordt gebruikt.

Zongerijpte rode Jalapeño’s

Jonge onrijpe Jalapeño’s zijn groen. Gedurende het seizoen kleuren ze rood en aan het einde van het seizoen zijn ze heel donkerrood.

Dit zijn de beste pepers voor chipotle. De Azteken rookten al heel rijpe Jalapeño’s en tot op de dag van vandaag wordt dit in Mexico dus nog steeds gedaan om chipotle te maken.

Madame Jeanette

In Nederland is het moeilijk om aan zongerijpte Jalapeño’s die een lang seizoen aan de struik hebben kunnen rijpen, te komen. Je wilt daarom een ander, heet alternatief voor de hier verkrijgbare groene en rode Jalapeños en dat zijn de gele en rode Madame Jeanette pepers. De rode zijn heter dan de gele.

Deze chipotle mix gebruik ik in dit recept voor varkenskarbonade.

Chipotle

 • 3 hete gele (Habanero) pepers
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel limoensap
 • 0.5 theelepel gemalen komijn
 • 0.5 theelepel zout
 • 0.5 theelepel azijn
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
 1. Laat de grillpan heel heet worden op hoog vuur (geen vet). Leg de habanero's in de hete droge pan. 2. Ze moeten aan alle kanten een beetje zwart worden, dus draai ze af en toe met een lepel of vork. 3. Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes. 4. Pers de limoen en doe het limoensap in de kom.

 5. Laat de habanero's iets afkoelen en haal dan het velletje eraf. 6. Snij de habanero's open en schraap met een theelepeltje de zaadjes eruit. Snij de habanero's in kleine stukjes. 7. Voeg nu alle ingrediënten toe aan een kleine mengkom van een keukenmachine of staafblender. en mix heel goed door elkaar. Je hebt nu een vrij dunne hele scherpe marinade voor vlees of vis. 8. Je kan deze marinade 2-3 weken in een schoon potje in de koelkast bewaren. Je kan deze chipotle mengen met wat olijfolie en gebruiken voor varkenskarbonades of ander vlees, vis of gevogelte.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *