Vetvasten is eigenlijk niet echt vasten.
Je mag namelijk wel eten, maar alleen een heel beperkt aantal producten. Deze producten zijn allemaal hoog in vet (van zichzelf of hoe ze zijn klaargemaakt).
Het effect hiervan is dat je snel in ketose raakt, dit is de overeenkomst met vasten. Als je vast, ben je namelijk ook in ketose. Je komt in ketose zodra je lichaam onvoldoende glucose heeft om in je energiebehoefte te voorzien. Je lichaam gaat dan vet afbreken en je lever gaat ketonen produceren. Je hersenen kunnen ketonen als brandstof gebruiken.
Je kan alleen in ketose komen als je:
- helemaal niet eet (dus vast)
- heel koolhydraatarm eet (keto dieet of vetvast)
Dr Robert Atkins
Vetvasten is niet nieuw. Dr Robert Atkins beschrijft het uitgebreid in Dr. Atkins New Diet Revolution.
Als je gaat vetvasten eet je hoofdzakelijk vet, maar liefst 80-90% van je calorieën komt uit gezonde vetten. Dat is dus meer dan op het standaard keto dieet om af te vallen, maar vergelijkbaar met het medische keto dieet. Bovendien beperk je tijdens het vetvasten de hoeveelheid calorieën die je eet vaak tot 1000-1200 kcalorieën per dag en eet je 3-5 kleine maaltijden.
Zoveel eetmomenten op de dag is iets wat je op een standaard keto dieet om af te vallen juist niet probeert te doen. Je wilt jezelf namelijk trainen om minder vaak te eten. Toch kan het in bepaalde gevallen wel werken, want door vet te eten krijg je geen grote stijging van je bloedsuikergehalte.
Jason Fung: andere manier van vetvasten
Ik raad zelf een andere manier van vetvasten aan, namelijk de methode van Jason Fung. Zijn methode is gebaseerd op:
- beperkte hoeveelheid voedingsmiddelen die van nature hoog in vet zijn
- geen zuivelproducten (behalve roomboter)
- geen noten (behalve macadamia olie)
Het idee achter deze manier van vetvasten is dat je eet totdat je verzadigd bent (van de voedingsmiddelen van de lijst), maar dat je na verloop van tijd het dermate saai vindt, dat je steeds minder gaat eten.
Waarom vetvasten?
Vetvasten helpt om heel snel in ketose te komen. Als je het keto dieet gaat volgen kom je normaal gesproken rond dag 3-4 in ketose. Dit kan echter per persoon verschillen. Vooral de dagen dat je nog niet in ketose bent zijn moeilijk. Je voelt je hongerig, chagrijnig etc.
Als het je niet lukt om door die eerste dagen heen te komen, dan kan vetvasten een optie voor je zijn. Als je gaat vetvasten raak je sneller in ketose. Hier zijn 2 redenen voor:
- je eet heel weinig koolhydraten
- je beperkt de hoeveelheid calorieën die je eet
Een nog snellere manier om in ketose te komen is om compleet te vasten (dus helemaal niet te eten, maar wel water/thee/koffie te drinken). Dit is hoe het oorspronkelijke keto dieet voor kinderen met ernstige epilepsie begon. Deze kinderen moesten eerst 1-2 dagen compleet vasten en gingen dan over op het medische keto dieet.
Suikerverslaafd
Als je suikerverslaafd bent, kan de overgang naar het keto dieet heel lastig zijn. Je bent waarschijnlijk gewend om de hele dag door een klein beetje te eten. Dat is niet de bedoeling op het keto dieet. In zo’n situatie kan je natuurlijk eventueel wat keto snacks eten, maar een andere optie is om te gaan vetvasten en daarna naar het keto dieet over te stappen en bijvoorbeeld de keto challenge te doen.
Vetvasten is een snelle manier om je te helpen van je suikerverslaving af te komen. Je zal merken dat zodra je in ketose bent het veel makkelijker is om ketogeen te eten en minder eetmomenten op een dag te hebben.
Diabetes
Als je bijvoorbeeld insuline resistentie hebt, dan kan vetvasten je helpen om snel in ketose te komen. Als je echter al diabetes hebt en medicatie gebruikt, is het wel belangrijk dat je dit onder begeleiding van je arts doet. Je medicatie moet waarschijnlijk al heel snel bijgesteld worden. Lees daarom ook deze disclaimer.
Gewichtsplateau
Als je al meerdere weken op een gewichtsplateau bent en je wel continu in ketose bent, dan kan vetvasten een manier zijn om je gewichtsplateau te doorbreken. Toch is intermittent fasting of een iets langere vast dan vaak wel effectiever.
Cheat days
Vetvasten kan ook helpen als je weer met het keto dieet wilt beginnen, nadat je te veel koolhydraten hebt gegeten en daardoor uit ketose bent gekomen. Het helpt om te zorgen dat je weer snel in ketose komt. Zodra je weer in ketose bent, schakel je weer over op het gewone keto dieet, al dan niet gecombineerd met intermittent fasting. Het ia dus niet de bedoeling om meer dan 3-4 dagen te gaan vetvasten.
Niet te lang!
Het is belangrijk dat je niet gedurende langere tijd gaat vetvasten. Ten eerste is dit niet nodig, want je raakt snel in ketose en ten tweede leidt het er toe dat je mogelijk je stofwisseling gaat vertragen en mogelijk te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Ga dus niet langer vetvasten dan nodig is om in ketose te komen en sowieso niet langer dan 4 dagen.
Niet voor iedereen!
Vetvasten is niet voor iedereen geschikt. Als je onder behandeling van een arts bent en/of medicijnen gebruikt, overleg dan altijd eerst met je arts.
Het is ook niet geschikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je ondergewicht hebt, moet je natuurlijk ook niet vasten, want dan kan je je eigen spieren afbreken. Lees daarom ook deze disclaimer.
Vetvast voedingslijst
In de winkel kan je de voedingslijst voor vetvasten downloaden.