Op een keto dieet eet je best vaak bloemkool. Als je biologische bloemkool koopt zitten er vaak nog veel mooie bladeren aan de bloemkool. Deze bladeren kan je heel goed eten!
Bloemkoolbladeren: gezond
De bladeren en de stronk van de bloemkool bevatten heel veel voedingstoffen, meer zelfs dan de bloemkool zelf. Zonde dus om weg te gooien!
Het is natuurlijk wel belangrijk om een biologische bloemkool te kiezen die er mooi vers uitziet (met mooie bladeren) en om het dan ook redelijk snel te bereiden (dus niet een week in de koelkast laten liggen).
Bloemkoolstronk
De bloemkoolstronk gebruik ik net als de bloemkoolroosjes om bloemkoolrijst of puree van te maken. Snij de stronk in iets kleinere stukjes dan de bloemkoolroosjes als je puree gaat maken, want het duurt iets langer voordat hij gaar is.
Lekker met kruiden
Bloemkoolbladeren kan je bereiden zoals paksoi. Eerst even goed wassen en droogdeppen met keukenpapier en dan in stukken snijden. Ik doe ze dan in de wok met wat kokosolie en kruiden. Je hebt dan een superlekker bijgerecht, wat zo klaar is. Je kan het ook prima invriezen.
Gebakken bloemkoolbladeren
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- bladeren en stronk van 1 bloemkool
- 3 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels korianderzaadjes
- 1 eetlepel komijnzaadjes
- 1-2 eetlepels kurkuma
Instructies
- Was de bloemkoolbladeren en stronk en snijdt in kleine stukjes.
- Verwarm de kokosolie op matig-hoog vuur in een wok of ruime pan.
- Voeg de korianderzaden en komijnzaadjes toe. Als de zaadjes gaan ‘poppen’ de bloemkoolbladeren en stronk toevoegen.
- Voeg nu ook de kurkuma toe.
- Roerbak het geheel in 5-10 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de bloemkool stronk en stengels van de bladeren).