Deze salade met geitenkaas en bramen is lekker op warme dagen en past vooral ook heel goed binnen het vegetarische keto dieet.
Heemijzer
Geitenkaas is voor vegetariërs namelijk één van de beste bronnen van heemijzer.
Heemijzer is de vorm van ijzer die ons lichaam het beste kan opnemen en het zit alleen in dierlijke producten. Het zit in grote hoeveelheden in rood vlees, zoals biefstuk en rosbief. Het zit ook in orgaanvlees, oesters, mosselen, sardientjes in blik, etc. De biologische beschikbaarheid van heemijzer in vlees kan je vergroten door het met een bron van vitamine C (paprika, tomaat, broccoli) te eten: je lichaam kan het dan nog makkelijker en in een grotere hoeveelheid opnemen.
Bramen
Op het keto dieet kan je niet heel veel fruit eten. Toch passen bosvruchten in niet te grote hoeveelheden prima binnen het keto dieet. Hier kan je meer lezen over fruit op het keto dieet.
Hoeveel koolhydraten
Je vraagt je misschien af of deze salade niet te veel koolhydraten bevat. In het algemeen wil je ervoor zorgen dat je niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag eet, al kan dit voor vegetariërs iets hoger liggen. Bovendien kan je vaak meer koolhydraten eten als je al goed fat-adapted bent.
Bovendien helpt het als een maaltijd met meer koolhydraten ook meer vezels bevat. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten minder snel in je bloed worden opgenomen en hierdoor krijg je geen grote pieken in je insuline niveau. Het zijn die pieken in je insuline niveau waardoor je uit ketose kan komen. Groenten en fruit bevatten van nature verschillende soorten vezels. Vaak gaat een deel van deze vezels verloren tijdens de bereiding. Dit is echter niet zo als je een salade maakt. Dus zeker bij een salade kan je uitgaan van de hoeveelheid netto koolhydraten.
Salade met geitenkaas en bramen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 gram gemengde sla
- 1 vleestomaat
- 150 gram geitenkaas
- 125 gram bramen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie (bij voorkeur Taggiasche extra vierge olijfolie)
- 1 theelepel appelazijn
Instructies
- Doe de sla in een kom met heel koud water.
- Was de tomaat, dep droog en snij in plakken. Snij vervolgens de plakken in stukjes.
- Snij de geitenkaas in plakken van 1,5-2 cm en snij vervolgens in stukjes.
- Was de bramen en dep droog. Doe ze in hun geheel door de salade. Hou een paar bramen apart om mee te garneren.
- Maak een vinaigrette door de olie en azijn door elkaar heen te roeren. Voeg een snufje zout toe aan de vinaigrette. Meng vervolgens door de salade heen en garneer de salade met de rest van de bramen.