Deze keto hamburgerbroodjes zijn qua textuur net zoals standaard hamburgerbroodjes. Ze kunnen namelijk rijzen, doordat je glutenpoeder (vital wheat gluten) toevoegt en hierdoor krijgen ze een luchtigere textuur vergeleken met de meeste keto broodjes en ze krijgen ook meer volume.
Keto broodvervangers
Van alle keto broodvervangers die ik tot nu toe gemaakt heb, lijken deze keto hamburgerbroodjes verreweg het meeste op ‘gewoon’ brood, zowel qua textuur, smaak en grootte. Het grote verschil tussen deze keto hamburgerbroodjes en andere keto broodvervangers is natuurlijk dat deze broodjes niet glutenvrij zijn en verreweg de meeste andere keto broodvervangers wel glutenvrij zijn. Gluten zijn de van nature voorkomende eiwitten in tarwe, ze zijn dus wel keto.
Hier kan je andere keto broodvervangers vinden.
Keto hamburgerbroodje
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Keto hamburgerbroodjes
- 40 gram psyllium (vezels dus niet poeder!)
- 4 eetlepels gluten (40 gram)
- 40 gram extra fijn amandelmeel (bijvoorbeeld van de Notenshop)
- 2 theelepels bakpoeder (10 gram)
- snufje zout
- 2 eieren
- 130 ml warm water
- 130 gram roomkaas
- 2 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160° Celsius.
- Zeef het bakpoeder door een theezeefje.
- Zeef de gluten ook door het theezeefje en voeg ze aan de bakpoeder toe.
- Voeg nu het extra fijne amandelmeel toe (niet zeven).
- Voeg ook de psyllium en een snufje zout aan de kom toe (niet zeven). Alle droge ingrediënten goed door elkaar heen mengen en eventuele klontjes fijn drukken.
- Splits de eieren. Het eiwit apart zetten. Doe de eidooiers in een kom en voeg de roomkaas toe. Meng door elkaar heen.
- Voeg het warme water toe en meng totdat je een gladde lichtgele massa hebt.
- Voeg nu steeds een scheutje van de eidooier mix aan de kom met droge ingrediënten toe. Roer door met een siliconen spatel en pas als alle vloeistof opgenomen is, voeg je opnieuw een scheutje toe.
- Ga zo door totdat je alle vloeistof gebruikt hebt.
- Klop nu de eiwitten stijf met een elektrische (hand) mixer.
- Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe aan de kom met het beslag.
- Schep de stijfgeklopte eiwitten met een lepel door het beslag. Niet roeren want dan gaat het lucht uit de eiwitten. Rustig beetje bij beetje door scheppen.
- Dek het beslag met een theedoek af en laat het 30 minutenn rusten.
- Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Vet de kookringen met wat gesmolten roomboter in en zet ze op een bakplaat met een vel bakpapier.
- Zodra de 30 minuten om zijn, maak je je handen nat met koud water en kneed je het beslag even goed door.
- Verdeel het beslag in porties en kneed elke portie in een mooi bolletje.
- Bestrijk de bovenkant van elk broodje met gesmolten roomboter.
- Strooi sesamzaadjes over elk broodje heen. Doe in een kookring op de bakplaat.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de hamburgerbroodjes 30 minuten op 160° Celsius in de voorverwarmde oven. De broodjes moeten aan de bovenkant goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Als ze niet hol klinken langer door laten bakken onder in de oven (zodat de bovenkant niet te donker wordt of de bovenkant afdekken met aluminiumfolie).
- De textuur van de keto hamburgerbroodjes is mooi verend en luchtig net zoals 'gewoon' brood.
Echt heerlijke broodjes en ook heel makkelijk om mee te nemen. Ze zijn echt heel voedzaam dus aan 1-2 broodjes heb je meer dan genoeg.