Traditionele Hollandaise is niet de snelste en makkelijkste saus om te maken, maar deze snelle Hollandaise saus is wel heel makkelijk en je hebt er geen au bain marie pan voor nodig. Deze saus is heel lekker bij Eggs Benedict of kabeljauw.
Ketogeen en gluten-vrij
Deze saus is zowel ketogeen als glutenvrij. Heel lekker over asperges of een gepocheert eitje op een oopsie-broodje of over witlof met ham in plaats van kaas-béchamelsaus.
Niet opnieuw opwarmen
Dit is een warme saus die je met eidooiers bindt. Je kan Hollandaise saus daarom niet opnieuw op warmen – bewaar hem dus eventueel in een thermoskan als je nog niet klaar bent om te serveren.
Goede bron van vetten
Deze Hollandaise saus is een goede toevoeging aan een maaltijd die te laag in vet is. Op het keto dieet wil je namelijk dat de grootste hoeveelheid van je dagelijkse caloriebehoefte uit gezonde vetten komt. Deze saus kan hierbij helpen.
Wat als het niet lukt …
Soms wil je saus niet indikken. Dit komt meestal doordat de dooiers niet genoeg losgeklopt zijn en/of de gesmolten roomboter te snel is toegevoegd. In zo’n situatie splits je opnieuw twee eieren met de dooiers in een schone kom. Die dooiers klop je meerdere minuten heel goed los met een garde of de handmixer. Vervolgens voeg je wat mosterd, snufje zout en citroensap toe. Opnieuw meerdere minuten heel goed kloppen. Schenk de mislukte saus die je al hebt gemaakt in een kannetje, je wilt deze saus heel langzaam (in het begin echt alleen druppels en geen straaltje) aan je losgeklopte dooiers toevoegen. Zodra je merkt dat de dooiers gaan binden en je dus een dikkere massa krijgt, kan je je eerder gemaakte saus in een dun straaltje toe gaan voegen totdat je een mooie gebonden saus hebt.
De kans is kleiner, maar het kan ook voorkomen dat je saus te dik is geworden. In die situatie doe je er een theelepel koud water bij en klop je de saus opnieuw los. Zo nodig nog iets meer water (maar niet te veel!) toevoegen.
Snelle Hollandaise saus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- 100 gram roomboter
- 1 theelepel citroensap
- 0.5 theelepel mosterd
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de boter in de magnetron of in een steelpannetje op laag tot matig vuur totdat het gesmolten is, maar niet bruin is.
- Splits de eieren. Je hebt alleen de dooiers nodig, dus zet het eiwit in de koelkast om later voor iets anders te gebruiken.
- Doe de eidooiers in een kom en voeg de mosterd, snufje zout en het citroensap toe. Goed doorkloppen met een handmixer. Het eigeel gaat geleidelijk lichter van kleur worden.
- Voeg nu heel langzaam de gesmolten boter toe, net zoals je mayonaise maakt. Dus begin met een klein, gestaag straaltje en zodra het eigeel de boter goed opneemt, kan je iets sneller boter toevoegen. Zodra als de boter is opgenomen is de saus klaar.