Deze pittige kipfrittata is een heerlijk gerecht en eigenlijk heel makkelijk te maken. Het staat in een half uur op tafel!
Een frittata is eigenlijk een Italiaanse omelet waar ook kaas aan is toegevoegd en in dit geval dus ook kip. Verder zitten er altijd wel kruiden in een frittata. Aan deze pittige kipfrittata voeg je gemalen koriander en komijn toe.
Je kan zien of de kipfrittata gaar is door er met een houten of metalen saté prikker in te prikken. De prikker moet er schoon uitkomen (er mag dus geen vochtig ei aan kleven). Dit is extra belangrijk bij een frittata, want als de frittata nog niet helemaal stevig is breekt hij als je hem uit de pan op een serveerschaal omkeert.
Hoe snel de frittata stevig wordt hangt vooral af van de temperatuur waarop je hem laat garen. Ik laat hem het liefst wat langer op een iets lagere temperatuur (matig vuur) garen, want dan is de hele frittata nog mooi geel. Als je hem dan dus uit de pan omkeert is de andere kant ook mooi goudgeel. Als het vuur te hoog is geweest zal de onderkant bruin worden. Dat staat iets minder mooi.
Serveren
Je serveert deze pittige kipfrittata met crème fraîche om het vetgehalte voldoende hoog te krijgen. Bovendien is het een lekkere combinatie. Als je de crème fraîche eerst even met een vork losklopt wordt het wat vloeibaarder en kan je het met een lepel over de frittata drizzelen. Strooi vervolgens wat heel dun gesneden ringetjes bosui en de koriander er over heen.
Deze frittata is zowel warm als koud lekker.
Pittige kipfrittata
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 40 gram roomboter
- 450 gram kippendijtjes
- 100 gram roomkaas
- 50 gram jonge kaas
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel verse koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
Creme fraiche dip
- 1 bosui
- 200 ml creme fraiche
Instructies
- Verwarm de grill zo nodig voor (200° Celsius).
- Snij de kippendijtjes in stukken. Hoe kleiner de stukken, des te sneller de kip gaar is.
- Maak de ui en knoflook schoon en snij in kleine stukjes of hak fijn met een hakmachine.
- Smelt de boter in een diepe bakpan op matig hoog vuur. De boter niet bruin laten worden. Gebruik het liefst een pan die straks ook de oven in kan, anders moet de frittata later naar een ovenschaal overgebracht.
- Fruit de ui en de knoflook een aantal minuten in de boter op matig laag vuur.
- Doe de kip in de pan en bruin de kip rondom op hoog vuur. Af en toe even doorroeren. Voeg nu de gemalen komijn en koriander toe en roer door.
- Klop met een elektrische mixer de eieren met de roomkaas los, zodat ze gaan schuimen. Giet het ei-kaas mengsel in de pan en bak op een laag-medium vuur voor 12-15 minuten totdat de eieren stevig beginnen te worden.
- Giet het ei-kaas mengsel in de pan met de kip en bak op een laag-medium vuur voor 10-15 minuten totdat de eieren stevig beginnen te worden. Snij de kaas in plakken met een kaasschaaf en leg de plakken kaas op de kipschotel.
- Haal de frittata van het vuur en zet onder een voorverwarmde gril. Laat 5 minuten bakken totdat de bovenkant goudbruin is.
- Was de verse koriander en dep droog. Knip in stukjes. Zet apart om straks mee te garneren.
- Was een bosuitje en snij in dunne ringetjes.
- Klop de creme fraiche met een vork los zodat het wat vloeibaarder wordt.
- Garneer de frittata met de creme fraiche, koriander en bosui.