Als je net bent overgeschakeld naar het keto dieet dan kan het zijn dat je last krijgt van keto slapeloosheid. Het kan moeilijker zijn om in slaap te vallen en het kan zijn dat je ’s nachts vaker wakker wordt.
Dit is een teken dat je in de overgangsfase van ‘suikerverbrander’ naar ‘vetverbrander’ zit. Het is op zich dus positief, maar wel heel vervelend.
Oorzaken van keto slapeloosheid
Er kunnen een aantal redenen, die per persoon verschillen, waarom je aan keto slapeloosheid (insomnia) kan lijden. Gelukkig zijn dit korte termijn effecten en verdwijnt keto slapeloosheid als je steeds beter keto-adapted wordt.
Op het moment dat je helemaal keto-adapted bent, slaap je in het algemeen juist veel beter en voel je je echt uitgerust ’s ochtends.
Minder melatonine & slaapproblemen
Om goed te kunnen slapen maakt je lichaam melatonine aan. Het doet dit door tryptofaan (een aminozuur dat vooral in gevogelte en cottage cheese zit) met behulp van insuline om te zetten in serotonine. Serotonine wordt vervolgens omgezet in melatonine.
Door 1-2 keer per week gevogelte en/of cottage cheese te eten, kan je de hoeveelheid tryptofaan door je voeding verhogen. Zo zorg je dat je voldoende tryptofaan binnenkrijgt. Je lichaam heeft ook insuline nodig om de tryptofaan om te zetten in serotonine. Dit is wel lastig, want je bent juist aan het proberen om je insuline niveau zo constant en zo laag mogelijk te houden, want anders kan je geen vet verbranden. Je lichaam heeft daarom even tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie met een laag insuline gehalte. Op de korte termijn leidt dit tot een kortere REM slaap. Na enige tijd zal dit geen probleem meer zijn.
Magnesiumtekort & slaapproblemen
Een andere reden voor keto slapeloosheid kan een magnesiumtekort zijn. Dit geldt trouwens niet alleen voor keto slapeloosheid, maar voor heel veel mensen (ook kinderen) met slaapproblemen.
Als je een magnesiumtekort hebt zal je je waarschijnlijk ook meer gestrest voelen. Bovendien kan een magnesiumtekort ook leiden tot spierkramp, bijvoorbeeld in je kuit, als je probeert te slapen.
Te veel energie
Het kan ook zijn dat je gewoonweg te veel energie hebt om te kunnen slapen. Dit komt doordat je nu heel anders eet. Het feit dat je veel meer vet eet geeft je lichaam veel meer energie. Dit is gedurende de dag prima, maar heel vervelend als je naar bed wilt.
Zodra je lichaam zich heeft kunnen aanpassen aan deze nieuwe situatie, zal dit probleem opgelost zijn. In de tussentijd helpt het om je meeste calorieën met ontbijt en lunch te eten of als dat niet lukt, je avondeten iets vroeger eten. Het helpt ook om niet na 20.00u te eten.
Stress
Het keto dieet gecombineerd met intermittent fasting kan tot nog meer gewichtsverlies leiden.
Het is dan ook niet gek dat sommige mensen direct als ze met het keto dieet beginnen ook al beginnen met vasten. Toch is dit geen goed idee! Als je net met het keto dieet begint, moet je lichaam van energiebron veranderen. Eerst kreeg je lichaam zijn energie uit koolhydraten en eiwitten en nu moet je lichaam leren om vetten als energiebron te gebruiken. Dit is echt een heel grote verandering. En zo’n grote verandering kan je lichaam flink onder stress zetten.
Dit is niet ernstig, want het is geen chronische maar tijdelijke stress. Als gevolg van deze stress gaat je lichaam meer cortisol produceren. Een hoger cortisolgehalte kan tot keto slapeloosheid leiden en bovendien kan het het moeilijker maken om in ketose te blijven. Het is daarom beter om pas te gaan vasten als je lichaam gewend is aan het keto dieet en vasten min of meer vanzelf komt.
’s Nachts moeten plassen
Keto slapeloosheid of verstoorde slaap kan ook komen doordat je ’s nachts naar de WC moet. Vooral gedurende de eerste 1-2 weken verlies je veel lichaamsvocht. Doordat je veel minder koolhydraten eet, gaat je lichaam veel minder vocht vasthouden. Je moet dus vaker plassen en dat gebeurt natuurlijk niet alleen overdag maar ook ’s nachts.
Als je slaap onderbroken wordt omdat je naar de WC moet, leidt dit tot verstoorde slaap. Misschien moet je zelfs meerdere keren in een nacht naar de WC en dat zal de kans op keto slapeloosheid nog veel groter maken. Het is dus een goed idee om ’s avonds en zeker vlak voordat je naar bed gaat, niet te veel te drinken.
Gevoeliger voor caffeïne
Op het keto dieet word je waarschijnlijk veel gevoeliger voor caffeïne (dit geldt trouwens ook voor alcohol!).
Als je niet goed kan slapen, last krijgt van hartkloppingen, of je nerveus voelt, dan kan dit door koffie komen. Het kan daarom een goed idee zijn om minder koffie te drinken of in elk geval niet na 14.00u koffie te drinken.
Geen goed slaapklimaat
Keto slapeloosheid of slaapproblemen in het algemeen, kunnen ook door een slecht slaapklimaat veroorzaakt worden. Dit heeft niks met het keto dieet te maken, maar het is wel belangrijk om hier iets aan te doen.
Hier kan je daar meer over lezen.