Slaap is essentieel voor een goede gezondheid

Een goede nachtrust

Er is ontzettend veel bewijs dat onvoldoende en verstoorde slaap leidt tot overgewicht en chronische ziekten. Dus zorgen dat je een goede nachtrust hebt is een essentieel deel van een gezonde leefstijl. Om goed te kunnen slapen moet je een goed slaapklimaat en een vaste bedtijd-routine creëren. Dit geldt natuurlijk voor kinderen, maar net zo goed voor volwassenen!

Goed slaapklimaat

Het is belangrijk om te zorgen dat je hersenen je slaapkamer met slapen associëren. Ideaal gezien is de slaapkamer:

  • rustig
  • koel
  • donker

Een koele kamer

Je kan het beste slapen in een iets koele, frisse kamer. Het is belangrijk om te zorgen dat het tussen de 16-18° Celcius in de kamer is en dat er voldoende ventilatie is.

Licht verstoord een goede nachtrust

Ons lichaam reageert heel sterk op daglicht. Dit wordt geregeld door onze biologische klok (circadiaan ritme). Zodra het donker wordt beginnen we ons moe te voelen. Als je de laatste twee uur voordat je gaat slapen aan teveel licht bent blootgesteld kan je niet goed in slaap vallen. Licht hoeft niet persé daglicht of licht van lampen te zijn, het kan ook het licht van telefoontjes, tablets of de TV zijn dat onze slaap verstoord.

Als je slaapkamer nog geen verduisteringsgordijnen heeft dan is het een heel goed idee om hier in te investeren. Goede verduisteringsgordijnen hoeven helemaal niet duur te zijn (IKEA). Kies wel bij voorkeur een donkere kleur, want die laten minder licht door dan lichtgekleurde verduisteringsgordijnen.

Geen telefoontjes

Het is belangrijk dat je hersenen de slaapkamer met slapen verbinden en niet met van allerlei activiteiten.

Het is dus het beste om helemaal geen telefoontjes, TV, tablets etc. in de slaapkamer te hebben, ook niet aan een lader op een bureau bijvoorbeeld.

Bovendien verstoort het blauwe licht van telefoontjes en tablets je biologische klok. Gelukkig hebben de meeste telefoontjes tegenwoordig wel een blauw licht filter, maar ideaal gezien blijven telefoontjes uit de slaapkamer.

Goede (en vaste) slaaproutine

Door steevast op dezelfde tijd op te staan, zal je vrij snel ook eerder in slaap gaan vallen. Je lichaam zal zich aan je nieuwe routine aan gaan passen als je het de kans geeft. Het is wel belangrijk om dit ook elke dag van de week te doen, dus ook in het weekend!

Don’t – deze dingen verstoren je slaaproutine:

  • vlak voor het slapen gaan sporten
  • vlak voor het slapen eten/drinken met veel suiker
  • vlak voor het slapen veel drinken, zodat je ’s nachts naar de WC moet
  • overdag gaan slapen

Do – deze dingen bevorderen een goede nachtrust

Slaapstoornis

Iedereen heeft wel eens dat je niet goed slaapt. Als je echter over langere tijd slaapproblemen hebt, dan is het een goed idee om dit met je huisarts te bespreken.

Slaap is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat Cognitive Behaviour Therapy heel goed kan helpen met het oplossen van slaapproblemen. Vraag eventueel om een doorverwijzing naar een CBT therapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.