Veel mensen hebben een vervette lever en veel mensen hebben vitamine D tekort. Onderzoek heeft laten zien dat er een verband is tussen een vitamine D tekort en leververvetting.
Het effect van vitamine D op niet-alcoholische leververvetting
Dit onderzoek laat zien dat:
- een vitamine D tekort niet-alcoholische leververvetting kan veroorzaken
- een vitamine D tekort leidt tot ernstigere leververvetting
Deze studie is een meta analyse van 6 random controlled trials (dat is de hoogste standaard van medisch onderzoek) en vond dat vitamine D-suppletie het lipidenprofiel en ontstekingsmediatoren kunnen verbeteren in vergelijking met placebo. Het concludeert dat vitamine D supplementen kunnen helpen met ontstekingen in de lever tegen te gaan.
Chronische ontstekingen in een vervette lever
Het zijn juist die chronische ontstekingen die zoveel schade aanrichten. Dus alle manieren waarop chronische ontstekingen tegen gegaan kunnen worden zijn het aanbevelen waard.
Chronische ontstekingen leiden tot littekenweefsel. Uiteindelijk bevat de lever zoveel littekenweefsel dat dit tot fibrose leidt. Fibrose vermindert de algehele leverfunctie, maar ook het herstelvermogen van de lever.
Littekenweefsel van fibrose kan ook de bloedstroom in de lever blokkeren of beperken. Dit kan uiteindelijk gezonde levercellen doden, waardoor er nog meer littekenweefsel ontstaat.
Oorzaken van lever fibrose
Er zijn vijf oorzaken van lever fibrose:
- alcoholisme
- hepatitis B of hepatitis C
- niet-alcoholische leververvetting
- alcoholische leververvetting
- bepaalde medicatie: amiodarone, chlorpromazine, methotrexaat, tolbutamide, isoniazid, methyldopa, oxyphenisatine
Omkeerbaar door leefstijl te veranderen
Het goede nieuws is dat milde tot matige leverfibrose meestal omkeerbaar is en dat vaak een deel of alle schade ongedaan gemaakt kan worden. De lever kan langzamer of sneller genezen, afhankelijk van de oorzaak van de fibrose en de ernst ervan. Diagnose en behandeling van fibrose in een vroeg stadium kan de kans op volledig herstel van een persoon aanzienlijk verbeteren.
Als je bovendien naar het keto dieet overschakelt, ga je veel gezonder leven. Er is steeds meer bewijs dat het keto dieet kan helpen met het tegengaan van chronische ontstekingen. Je lichaam kan namelijk zelf de allerbeste ontstekingsremmer produceren!
Op het keto dieet stop je met alle snelle koolhydraten en vooral suiker en fructose zijn belangrijke oorzaken van niet-alcoholische leververvetting.
Bovendien eet je op het keto dieet veel gezonde vetten en die helpen met de opname van vitamine D. Veel soorten voeding op het keto dieet, zoals vlees, vette vis, eieren en zuivelproducten bevatten zelf ook kleine hoeveelheden vitamine D. Dit helpt ook mee, maar is onvoldoende om in je gehele vitamine D behoefte te voorzien, zeker gedurende de herfst, winter en het voorjaar.
Als je daar bovenop het keto dieet combineert met intermittent fasting, zoals tijdens de Stop Leververvetting Challenge, kan je nog sneller vooruitgang boeken. Het is dan wel een goed idee om na deze Challenge door te gaan met het keto dieet of heel koolhydraatarm te blijven eten (dus geen suiker, wit meel, brood etc.).
Vitamine D supplementen
Er is veel bewijs dat vitamine D supplementen een belangrijke rol kunnen spelen bij tal van leveraandoeningen. Je lichaam neemt vitamine D3 beter op dan vitamine D2. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, het helpt daarom om je supplement bij een vetrijke maaltijd te nemen, bijvoorbeeld keto gebakken eieren met spek of roerei met gerookte zalm.
Hoeveel vitamine D?
Als je je huisarts om een bloedtest vraagt, kan je huisarts de precieze hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt vaststellen.
Anders wordt het een kwestie van gissen en naar je lichaam luisteren. In dit onderzoek, krijgen patiënten 2000 IU (50 mcg) vitamine D per dag. Dit is een hele hoge dosis, veel meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
We weten dat te weinig vitamine D tot tal van gezondheidsproblemen inclusief een slechter functionerend immuunsysteem kan leiden. Te veel vitamine D heeft echter ook consequenties. Een te veel slaat je lichaam namelijk op en als het blijft ophopen kan je vergiftigingsverschijnselen krijgen en vooral een te hoog calcium niveau.
Symptomen van te veel vitamine D:
- metaalachtig smaakje in je mond
- veel dorst
- geen eetlust
- afvallen
- jeukende huid
- diarree
- overgeven
- constipatie
Wat ik zelf doe?
Zelf heb ik geen last van leververvetting, maar neem ik zeker nu tijdens de Corona virus uitbraak elke dag 10 mcg vitamine D3. Ik doe dit om mijn immuunsysteem zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren.