Varkens saucijsjes met jus zoals mijn oma ze maakte!
Ik ben altijd op zoek naar leuke recepten en ik vind het heel leuk om door oude kookboeken te kijken.
Een tijdje terug, kwam ik op Marktplaats het boekje ‘Eerst denken dan … koken’ tegen. Dat lijkt me sowieso een goed idee, want voordat je gaat koken is plannen wat je gaat doen een heel goed idee.
Dit boekje uit 1948 heeft een heleboel lekkere recepten en goede huishoud tips. Het boekje is geschreven door H. Schortemeijer (Directrice Vakschool voor Meisjes te Sliedrecht) en C.J. Dik (Directrice Nijverheidsschool voor Meisjes te Tiel).
Het boekje bevat geen plaatjes, maar wel heel veel recepten. Veel is natuurlijk niet keto, maar er staan ook genoeg recepten in die of al geschikt zijn voor het keto dieet of makkelijk aangepast kunnen worden.
Toen ik het recept voor saucijsjes zag, moest ik meteen denken aan mijn oma’s worstjes met jus. Mijn oma maakte varkenssaucijsjes namelijk ook op deze manier. Ze liet de worstjes eerst een tijdje in heel heet water wellen en pas daarna bakte ze ze in roomboter. Het voordeel van deze manier van worstjes maken is dat je ervoor zorgt dat ze van binnen goed gaar zijn zonder dat ze aan de buitenkant te bruin of te droog worden. Ik laat ze overigens in dit recept niet wellen, maar breng het water al aan de kook. Ik kook ze dus eerst en bak ze daarna nog kort aan zodat ze mooi bruin worden.
Sanders hof varkens saucijsjes
Ik maak dit recept met varkenssaucijsjes en ik reken 200 gram vlees per persoon. Recent heb ik mijn eerste bestelling bij Schotsehooglanders.nl gedaan want ik zag hun filmpjes over hun koeien met kalveren en de varkens rollend in de modder. De varkenssaucijsjes die ik daar gekocht heb, komen van Scharrelvarkenshouderij Sanders Hof.
Ik vind vlees lekker en ben ervan overtuigd dat we het nodig hebben om aan al onze voedingsstoffen te komen, maar ik wil natuurlijk graag dat de dieren zo’n goed mogelijk leven hebben gehad. Dit voor zowel de dieren als voor ons, want vlees van dieren die gestrest zijn is niet gezond. Stress zorgt voor een verhoogd cortisol niveau en dat komt dan ook in het vlees terecht. Zoals de link naar het wetenschappelijk onderzoek laat zien, het gaat hierbij niet alleen om stress die dieren ondervinden voor/tijdens slachten maar al veel langer hiervoor, namelijk chronische stress van hoe de dieren gehouden worden heeft al een impact.
Stress bij de dieren leidt tot taaier, droger vlees. Zulk vlees wordt dan vaak in bewerkte producten zoals worstjes, gehakt, burgers etc. verwerkt en/of er worden toevoegingen gebruikt om het zachter, malser, smaakvoller etc. te maken. Als je worstjes in de supermarkt koopt zie je behalve vlees, ook tal van andere ingrediënten, zoals: water, zonnebloemolie, azijn, natuurlijk aroma, vezels, E301, E331. Het is daardoor een hoogbewerkt product. Waarom zou je dit allemaal in je vlees willen hebben? Zonnebloemolie is een zaadolie, dus die wil je sowieso vermijden. Hier kan je daar meer over lezen. Maar ook natuurlijk aroma wil je liever vermijden, het is namelijk helemaal niet natuurlijk en zou ook helemaal niet nodig moeten zijn in een stuk vlees. En waarom zou je vezels aan een vleesproduct willen toevoegen? Goed vlees heeft al een mooie textuur.
Vergelijk dit maar eens met de varkens saucijsjes van Sanders Hof. Dat zijn ‘ouderwetse worstjes’ zonder onnodige en onnatuurlijke toevoegingen, dus zonder dingen die je niet in je eten wilt hebben. Niks niet water, azijn, zonnebloemolie, natuurlijk aroma, vezels, E nummers. Voor een puur en goed product heb je dat niet nodig! Het zijn dan ook heerlijke worstjes, makkelijk om klaar te maken en met heel veel smaak.
Dat is ook niet zo vreemd. De varkens leven daar lekker buiten op de wei waar ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Ze lopen het hele jaar buiten, hebben schuilhutten en kunnen wroeten en een modderbad nemen. Want daar houden varkens van! Zo kunnen ze afkoelen als het warm is, maar modder helpt ook tegen de zon en tegen parasieten. Fijn voor de varkens en fijn voor ons!
Oma’s worstjes met jus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram varkenssaucijsjes
- 30 gram roomboter
- 30 gram rode ui
- 1 blaadje salie (optioneel)
- 1 takje majoraan (optioneel)
- 1 takje tijm (optioneel)
Instructies
- Doe de varkenssaucijsjes (2 worstjes per persoon, ongeveer 200 gram) in een braadpan en prik met een vork gaatjes in de worstjes.
- Doe nu water bij de saucijsjes zodat ze net onder staan en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes gaar koken.
- Voeg de takjes tijm en majoraan aan de worstjes toe en laat meekoken.
- Pel een rode ui en snij in stukjes.
- Haal de worstjes uit de pan en doe in een kom.
- Schenk het kookvocht in een beker.
- Smelt de boter (op matig vuur, 160 graden) in de braadpan.
- Zodra de boter begint te smelten de stukjes ui toevoegen.
- Zet het vuur hoger (180 graden) en bruin de worstjes aan beide kanten. Voeg de in stukjes gescheurde salie toe.
- Voeg het kookvocht toe en laat 5 minuten zachtjes koken.