Tzatziki is een lekkere dip die je met Griekse yoghurt met 10% vet, komkommer en kruiden maakt. In de Griekse keuken kom je vaak dille, munt en oregano tegen.
In deze dip gebruik je dille en munt, je kan zowel gedroogde dille en munt of verse dille en munt gebruiken. Als je verse munt gebruikt, kies dan voor pepermunt of spearmint en niet voor Marokkaanse munt. Marokkaanse munt is heel geschikt voor thee, maar minder geschikt voor Tzatziki want de blaadjes zijn grover. In de supermarkt heb je meestal alleen Marokkaanse munt (voor thee), in dat geval zou ik gewoon droge munt uit een potje gebruiken.
Als je van Grieks eten houdt, kan het wel een idee zijn om een muntplantje bij een tuincentrum te kopen. Munt kan je goed in de tuin, balkon maar ook op de vensterbank groeien.
Tzatziki
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram komkommer
- 250 gram Griekse yoghurt 10% vet
- 1 teentje knoflook
- 0.5 citroen (alleen het sap)
- 1 eetlepel gedroogde munt
- 0.5 theelepel dille
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Schil de komkommer en rasp de komkommer. Doe de geraspte komkommer in een zeef en duw het met een lepel aan zodat het meeste vocht uit de komkommer komt.
- Maak de knoflook schoon en duw het met de zijkant van een breed mes plat. Snij in kleine stukjes.
- Doe de yoghurt in een kommetje.
- Pers de citroen uit en doe het sap in een kom.
- Doe de knoflook bij de yoghurt.
- Voeg de dille ook aan de kom met yoghurt toe.
- Voeg de munt aan de yoghurt toe en roer alles door elkaar heen. Als je verse munt gebruikt, gebruik dan alleen de blaadjes en knip of hak ze in heel kleine stukjes.
- Voeg de olijfolie toe. Meng weer goed door elkaar heen en maak op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast totdat je het nodig hebt.
Voedingswaarden