Dit is een lekker en snel keto recept! Ik maak dit recept met half-om-half gehakt, maar het kan natuurlijk met elk soort gehakt. De reden dat ik graag half-om-half gehakt gebruik is dat varkensvlees relatief veel vitamine B1 bevat terwijl rundvlees veel vitamine B6, B12 en zink bevat.
Green curry paste
Ik maak mijn eigen Thai green curry paste, maar je kan het eventueel ook kant-en-klaar kopen. Als je het zelf maakt kan je natuurlijk zelf bepalen hoe heet je de curry paste maakt. Vergeet daarbij niet dat je het sap van een limoen aan dit gerecht toevoegt en dat maakt het veel minder heet.
De Thaise groene curry paste kan je al van tevoren maken. Hij blijft een hele tijd goed in de koelkast en je kan hem ook voor een aantal andere gerechten gebruiken, zoals deze Thaise pangasius.
Keto rijst
Ik serveer dit gerecht zoals het is, maar je zou het ook met kruidige gele bloemkoolrijst kunnen eten. Een andere optie is om konjac rijst bij dit gerecht te serveren.
Konjac rijst heeft geen smaak maar wel de textuur van rijst. Bovendien bevat het geen koolhydraten en hoegenaamd geen calorieën. Omdat konjac rijst geen smaak van zichzelf heeft, kan je het heel makkelijk een smaak geven met bijvoorbeeld saffraan of kerriepoeder. Je smelt dan een beetje boter in een pan en roerbak de gewassen en uitgelekte konjac rijst hierin. Voeg vervolgens kerriepoeder of in een klein beetje heet water opgeloste saffraan draadjes toe en roer even door. Klaar!
Slabootjes: ook leuk als party-food!
Op het keto dieet eet je natuurlijk geen gewoon brood. Je kan natuurlijk wel keto pita broodjes maken, maar slabootjes werken ook perfect. Bovendien zijn slabootjes lekker knapperig en heel snel klaar.
Extra vetten voor verzadiging
Op het keto dieet wil je dat ongeveer 70-75% van je dagelijkse caloriebehoefte uit vetten bestaat. Dit hoeft niet allemaal uit je voeding te komen, je krijgt natuurlijk ook energie door je eigen lichaamsvet te verbranden.
Het is een goede regel om te zorgen dat elke maaltijd voldoende vetten bevat om voor een gevoel van verzadiging geeft te zorgen. Deze vetten kunnen vetten zijn die van nature in het eten zitten, bijvoorbeeld vettere stukken vlees of vis of avocado, maar kunnen ook toegevoegde vetten zijn, zoals (kruiden)boter of mayonaise.
Hoeveel vet je maaltijd moet bevatten om voor een gevoel van verzadiging te zorgen is per persoon verschillend en hangt onder meer af van je energiebehoefte, of je net met het keto dieet begonnen bent of al fat-adapted bent, of je wilt afvallen of gewicht gelijk houden, of je leptine resistent bent of niet, etc.
Dit is waarom het vooral als je net met het keto dieet begint een goed idee is om kant-en-klare weekmenu’s te gebruiken. Die krijg je dan ook als je aan de Keto Challenge meedoet.
Hoeveelheid vet aanpassen
Als je het keto dieet al langere tijd volgt en goed fat-adapted bent, kan je de hoeveelheid vet in je maaltijden iets verlagen.
Je kan de recepten gewoon gebruiken, maar je voegt minder vet toe. Ik zou niet minder dan 60% van je energiebehoefte uit gezonde vetten halen. Als je nog steeds 5% van je energie uit koolhydraten haalt, betekent dit namelijk dat je 35% van je energie uit eiwitten haalt. Je lichaam kan een te veel aan energie uit eiwitten in glucose omzetten en dan kom je dus uit ketose. Dit is waarom het belangrijk is om te blijven testen of je in ketose blijft.
Dus wees niet verbaasd als je uit ketose komt en verhoog dan het percentage vetten dat je eet. Dit betekent niet dat je heel veel vet moet eten, het heeft natuurlijk ook te maken met hoeveel calorieën je dagelijks eet.
Thais gekruid gehakt in een slabootje
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 125 ml kokosolie
- 600 gram gehakt (half en half of runder of kipgehakt)
- 2 eetlepels Thaise groene curry paste
- 1 rode ui
- 1 limoen
- 10 gram verse munt (alleen de blaadjes)
- 10 gram verse koriander
- 4 little gem salade
- 400 ml creme fraiche
- 230 gram Jumbo zoete pepers met zachte kaas optioneel
Instructies
- Maak je eigen Thaise groene curry paste of gebruik kant-en-klare Thaise groene curry paste.
- Smelt het kokosvet op matig-hoog vuur in een grote braadpan. Zodra het vet heet is voeg je het gehakt toe. Bruin het gehakt in 8-10 minuten, door het regelmatig door te roeren.
- Zodra het gehakt helemaal bruin is voeg je de curry paste toe en roer je het weer even goed door elkaar heen. Laat het gehakt nu 2 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken.
- Schil de rode ui en snij hem in dunne plakjes of stukjes. Voeg aan het gehakt toe. Pers de limoen en voeg het limoensap ook aan het gehakt toe.
- Snij of knip de koriander (blaadjes en steeltjes) in grove stukken.
- Haal de blaadjes van de munt van de steeltjes af en knip of hak de muntblaadjes ook in grove stukken. Voeg de koriander en de muntblaadjes aan het gehakt toe en roer door elkaar heen.
- Trek de bladen van de Little Gem af en stapel ze op zodat je bootjes krijgt.
- Vul de slabootjes met het gehaktmengsel en garneer elk bootje met een flinke eetlepel crème fraîche. Leg eventueel de gevulde pepertjes in het midden.