ribkarbonade met een kannetje jus

Ribkarbonade

Wist je dat er maar liefst drie soorten karbonade bestaan? Karbonade is vlees van het bovenste deel van de rug van het varken, de zogenaamde ‘karbonadestreng’. Er zijn drie soorten karbonade:

  1. haaskarbonade
  2. ribkarbonade
  3. schouderkarbonade

Haaskarbonade

De haaskarbonade wordt gesneden van het laatste deel van de karbonadestreng, het gedeelte waar geen rib meer zit. Het heet haaskarbonade, omdat er een stukje varkenshaas aan zit. Deze karbonade heeft ook een klein T-vormig stukje bot.

Van de drie soorten karbonade heeft de haaskarbonade het minste vet. Je moet dus ook uitkijken dat je hem niet te lang bakt, want dan wordt hij te droog.

Ik bak ze in mijn gietijzeren grillpan, maar het kan ook in een koekenpan. Gietijzer houdt de warmte namelijk heel goed vast en daardoor gaart je eten sneller. Bovendien krijg je mooie bruine lijntjes als je een grillpan gebruikt en het geeft je vlees extra smaak.

Ik schroei ze eerst snel dicht op hoog vuur (beide kanten) en daarna zet ik het vuur lager om ze in 8-10 minuten te garen met de deksel op de pan.

Ribkarbonade

Ribkarbonade komt uit het middelste gedeelte van de karbonadestreng. Het zit tussen de schouderkarbonade en de haaskarbonade in. Het wordt ook wel varkenskotelet genoemd.

Het is stevig, mals vlees met een mooi randje vet. Door dit randje vet heeft de ribkarbonade de neiging om krom te trekken tijdens het bakken. Als je het vet op een paar plekken insnijdt heb je dit probleem niet. Aan de ribkarbonade zit ook een stuk van het rib-been, vandaar zijn naam.

Ribkarbonade bak je net als haaskarbonade, alleen moet je hem een paar minuten langer laten garen.  Dus eerst even de buitenkant aan beide kanten dichtschroeien op hoog vuur en dan zo’n 10-12 minuten op lager vuur laten garen met de deksel op de pan.

Weetje: Casselerrib is ribkarbonade die eerst gepekeld en dan licht gerookt is.

Schouderkarbonade

Schouderkarbonade komt van het bovenste deel van de karbonadestreng. Schouderkarbonade is donkerder van kleur. Het bevat van de drie soorten karbonade het meeste vet. Het vet houdt de karbonade lekker sappig en geeft het extra smaak. Door het extra vet droogt dit vlees minder snel uit en kan je het dus ook op meerdere manieren klaar maken. Het heeft wel een langere bereidingstijd.

Schouderkarbonade kan je in de koekenpan of grillpan bakken. Eerst even dichtschroeien en dan zo’n 15-20 minuten op matig vuur zachtjes laten bakken of stoven.

Als je draadjesvlees wilt van de schouderkarbonade, dan eerst dichtschroeien en wat vocht toevoegen (water, bouillon, wijn, etc.) en de karbonades in 45 minuten op laag vuur gaar stoven.

Schouderkarbonade is ook lekker op de barbecue.

Serveer met kruidenboter

Op het keto dieet is het belangrijk dat je voldoende vetten eet, dat is namelijk je belangrijkste energiebron. Serveer de ribkarbonade daarom met een jus van de roomboter en een bijgerecht dat voldoende vetten bevat, zoals bijvoorbeeld spitskoolpuree, bloemkoolpuree of gesmoorde spinazie of andijvie.

Ribkarbonades met jus

Ribkarbonade met jus

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vlees, 15 minuten maaltijd
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 454kcal

Ingrediënten

  • 4 ribkarbonades
  • 0.25 theelepel gemalen kruidnagel
  • peper en zout
  • 80 gram roomboter

Instructies

  • Haal de ribkarbonade uit de koelkast en laat even op temperatuur komen, terwijl je al je spullen klaar zet.
  • Maak de ribkarbonade op smaak door er wat peper, zout en gemalen kruidnagel op te doen. Wrijf beide kanten van de ribkarbonade goed in met de kruiden.
  • Als je een ribkarbonade hebt met een mooie dikke vetrand, maak dan 2 of 3 sneetjes in je vetrand, zodat de karbonade niet krom gaat trekken.
    Ribkarbonade met een paar sneetjes in de vetrand
  • Doe de boter in een grillpan of koekenpan en verhit op hoog vuur.
    Grillpan met stukken boter
  • Zodra de boter gesmolten is, de karbonade snel aan beide kanten aanbraden op hoog vuur.
    Grillpan met aan beide zijden gebruinde ribkarbonades
  • Het vuur nu lager zetten, eventueel een klein scheutje water toevoegen en de karbonades in 10-12 minuten met de deksel op de pan op matig vuur laten garen.
  • Serveer met een groente naar keuze, bijvoorbeeld gesmoorde spinazie of spitskoolpuree of bloemkoolpuree. Doe de jus in een kannetje en serveer bij de karbonades.
    Ribkarbonades met jus

Nutrition

Calorieën: 454kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 43g | Vetten: 30g | Sodium: 239mg | Kalium: 751mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 508IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 16mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 1µg | Calcium: 19mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 53mg | Fosfor: 457mg | Selenium: 66µg | Zink: 3mg | Netto koolhydraten: 0g | Macro Vetten: 61% | Macro Koolhydraten: 1% | Macro Eiwitten: 39%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.