Stroganoff kan je op veel verschillende manieren maken. Deze keto stroganoff maak je met biefstuk en het is daarom heel snel klaar. De biefstuk snij je in reepjes en gaar je dan kort op hoog vuur aan de buitenkant, zodat de binnenkant nog mooi roze is.
De saus maak je met champignons, knoflook, paprika poeder en mascarpone. Ook de saus is heel snel klaar.
Armagnac
Ik flambeer de biefstuk reepjes me wat Armagnac voor extra smaak. Je kan in plaats van Armagnac ook een brandy gebruiken. Ik schenk een beetje Armagnac over de biefstukreepjes terwijl ze in de braadpan zitten en al gebruind zijn. Vervolgens steek ik de Armagnac aan met een gasaansteker en laat ik het even uitbranden.
Als je dit niet wilt, kan je de Armagnac natuurlijk weglaten.
Bijgerecht
Traditioneel wordt stroganoff vaak geserveerd met rijst of noedels. Op het keto dieet kan je het met konjac rijst of konjac noedels serveren. Bloemkoolrijst is natuurlijk ook een optie. Dit hoeft echter niet persé, als je het keto dieet al langere tijd volgt, kan je ook gewoon een bord stroganoff zonder bijgerecht nemen.
Stroganoff met biefstuk
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 60 gram roomboter
- 800 gram biefstuk
- 200 gram mascarpone
- 250 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1½ theelepel paprikapoeder
- 60 ml Armagnac (optioneel)
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Haal de biefstuk een uur van te voren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
- Maak de champignons met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier schoon en snij ze in plakjes.
- Maak de teentjes knoflook schoon en snij in dunne plakjes.
- Snij de biefstuk in niet te dunne reepjes of plakjes. Als je de biefstuk te dun snijdt, gaart het te snel en dat is minder lekker.
- Verhit de helft van de roomboter in een braadpan op matig hoog vuur.
- Bruin de biefstuk kort op hoog vuur aan alle kanten. Je wilt de biefstuk zo kort mogelijk bakken.
- Schenk zodra de biefstuk aangebraden is de Armagnac over de biefstuk en steek de Armagnac aan met een gasaansteker. Je ziet nu wat kleine blauwe vlammetjes in de pan.
- Zodra de vlammetjes gedoofd zijn leg je de biefstuk reepjes op een (warm – even met heel heet water afspoelen en afdrogen) bord en dek je ze af met aluminiumfolie.
- Schenk de jus in een beker en hou apart om straks aan de champignons toe te voegen.
- Doe de rest van de roomboter in de nu lege braadpan.
- Voeg de plakjes champignons en knoflook toe en zet het vuur op matig-hoog.
- Schep af en toe even om en voeg dan de paprikapoeder toe. Voeg ook scheutjes van de jus toe, totdat je een saus krijgt.
- Voeg de mascarpone toe aan de braadpan met champignons.
- Roer de mascarpone door de champignons heen, totdat je een gladde saus hebt.
- Haal de pan met saus van het vuur en voeg de biefstuk toe.