Gouden kip

Deze gouden kip ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook heerlijk knapperig aan de buitenkant en mals van binnen. Kippenvlees is niet heel hoog in vet. De huid van de kip bevat het meeste vet. Door stukjes roomboter onder de huid te doen verhoog je het vetpercentage verder en krijg je een heerlijk krokant korstje.

Ik gebruik een kruidenboter door rozemarijn, tijm, knoflook, versgemalen peper, zout en citroenzest door de boter te mengen. Het helpt als je ervoor zorgt dat je boter al op kamertemperatuur is.

Zwarte schaal met geroosterde kip

Gouden kip

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Gevogelte
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 613kcal

Ingrediënten

  • 1500 gram kip
  • 120 gram roomboter
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • ¼ theelepel grofgemalen peper
  • ¼ theelepel grofgemalen zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225° Celcius.
  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Zest de citroen.
    Houten snijplank met citroen en zesteur
  • Strip de rozemarijn van de takjes en hak het zo fijn mogelijk.
    Houten snijplank met fijngehakte rozemarijn
  • Haal de tijmblaadjes van de takjes af. Hak heel fijn.
  • Maak een teentje knoflook schoon en snij het in heel kleine stukjes.
    Houten snijplank met fijngesneden knoflook
  • Doe de fijngehakte kruiden, knoflook, citroenzest, peper en zout in een kom met de roomboter.
  • Meng de kruiden, citroenzest, peper en zout met een vork door de zachte roomboter heen.
  • Haal met je vingers heel voorzichtig de huid van de kip los. Onder de huid smeer je de kruidenboter. Stop de citroen in de buikholte van de kip.
  • Masseer de huid van de kip zodat de kruidenboter mooi egaal verspreid.
    Masseer de huid van de kip zodat de boter mooi verspreid
  • Zet de kip in een ovenschaal in de voorverwarmde oven. Leg de kip bij voorkeur op een roostertje zodat het vocht naar beneden kan druipen. De kip wordt hierdoor veel krokanter.
  • Na 30 minuten even checken dat de bovenkant van de kip niet te donker wordt, zonodig de kip omkeren. Weer na 30 minuten nog een keer checken en de kip zonodig met wat aluminiumfolie afdekken als je denkt dat hij te donker wordt. Laatste 15 minuten zorgen dat de bovenkant van de kip waar je alle boter onder het vel hebt naar boven gekeerd is, zodat het mooi knapperig wordt.
  • Gaar de kip in de voorverwarmde oven totdat de kerntemperatuur van de kip 75° is. Het kippenvlees moet mooi wit zijn en vooral de kipfilet mag niet nog rozig zijn. Kippendijtjes kunnen nog wel een heel klein beetje roze zijn.

Nutrition

Calorieën: 613kcal | Bruto koolhydraten: 3g | Eiwit: 34g | Vetten: 52g | Sodium: 486mg | Kalium: 396mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 1047IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 12mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 18mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 5µg | Calcium: 40mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 15µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 40mg | Fosfor: 278mg | Selenium: 26µg | Zink: 2mg | Netto koolhydraten: 2g | Macro Vetten: 76% | Macro Koolhydraten: 2% | Macro Eiwitten: 22%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.