Spitskoolpuree is een heel lekkere en gezonde keto puree! Nog sneller klaar dan aardappelpuree, maar bovendien heeft het meer smaak en bevat het meer voedingsstoffen dan aardappelpuree.
Bron van vitamines en mineralen
Spitskool bevat veel vitamine K1 en vitamine C, maar ook mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en natrium. Om te zorgen dat vitamine C behouden blijft, bak je de spitskool in wat vet en kook je hem niet in water.
Heel snel
Spitskoolpuree is zo klaar, want je raspt de spitskool voordat je het gaat koken. Ik rasp de spitskool in de keukenmachine, dus ik ben echt in een paar minuten klaar.
Als je geen keukenmachine hebt is het misschien het overwegen waard om er één aan te schaffen. Hier kan je mijn review over keukenmachines lezen. Ik gebruik mijn keukenmachine niet alleen voor spitskoolpuree, maar ook voor bloemkoolrijst, notenpasta, het raspen van kaas, het malen van gehakt, het maken van kruidenmixen, etc.
Als je geen keukenmachine hebt kan je de spitskool ook met de hand raspen of met een mes in plakken en dan de plakken in reepjes snijden. Dit is wel iets meer werk, maar het werkt ook goed.
Lekker met …
Ik vind deze spitskoolpuree heel lekker met braadworst. Dan heb je een 15 minuten maaltijd, want braadworst is ook heel snel klaar. Bovendien heb je nog lekkere jus ook. Ik vind spitskoolpuree ook heel lekker met gehaktballetjes, al duurt dat wel wat langer.
Spitskoolpuree
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 750 gram spitskool
- 50 gram mascarpone
- 50 ml slagroom
- 15 gram roomboter
- 15 ml extra vierge olijfolie
Instructies
- Was de spitskool en haal eventueel lelijke bladeren er vanaf. Snij de spitskool dan in stukken zodat hij in de keukenmachine past.
- Rasp de spitskool met de grove rasp van de keukenmachine.
- Smelt de boter met de olijfolie in een ruime pan op matig vuur.
- Zodra de boter gesmolten is, voeg je alle spitskool aan de pan toe. Zet het vuur op matig-hoog en roer de spitskool door zodat alles in een paar minuten gaar is, zonder bruin te worden. Zet het vuur zonodig wat lager.
- Zodra de spitskool wat zachter is geworden haal je de pan van het vuur. Pureer de kool met een handblender of stamp met een pureestamper. Voeg dan de mascarpone en room toe en roer goed door. Doe in een schaal of kom en strooi de nootmuskaat erover.