Ik was op zoek naar een pittige vegetarische kaas voor de rode witlof met gorgonzola en aangezien ik niet echt iets kon vinden, heb ik zelf deze pittige vegetarische kaas gemaakt. Dit is een verse kaas, je bewaart hem daarom in de koelkast. Ik raad aan om hem niet langer dan een dag of 10 te bewaren.
Deze kaas maak ik met als basis labneh. Je wilt een stevige labneh hebben, dus ik heb de yoghurt ruim 24 uur laten uitlekken. Hier kan je lezen hoe je labneh maakt. De labneh meng ik met kant-en-klare geitenkaas en feta. Dit geeft de labneh een karakteristieke kaassmaak. Vervolgens voeg ik een speciale kruidenmix toe en dit zorgt voor de pittige smaak.
Ik heb de kaas ongeveer 4 uur in een kaaspers op 10 kilo laten zitten. Zo krijg je een mooie stevige kaas, die in blokjes gesneden kan worden. Als je geen kaaspers hebt, kan je zo’n 8-10 uur iets zwaars bovenop de kaas zetten, bijvoorbeeld een grote pot met zout. Pak de kaas eerst in een theedoek in en zet de kaas bij voorkeur op een schotel met een rekje zodat het vocht wat uit de kaas komt kan weglekken. Als je geen rekje hebt, leeg de schotel dan regelmatig.
Als je regelmatig zelf kaas wilt maken dan is een kaaspers ontzettend handig. Dit geldt vooral ook als je snel paneer wilt kunnen maken. Ik raad vooral vegetariërs aan om in een kaaspers te investeren, maar ook als je het net als ik leuk vind om je eigen kaas te maken. Een kaaspers is dan echt heel erg handig en je krijgt veel mooiere resultaten.
Kaaspers kopen
Hier kan je een niet te dure kaaspers vinden. Je hebt dan wel een emmertje nodig als gewicht – een kinderspeelgoed emmertje kan een goede optie hiervoor zijn. Je kan kiezelstenen als gewicht gebruiken, die zijn zwaarder dan water, knikkers kan natuurlijk ook. Het voordeel van deze kaaspers is dat hij goed geprijsd is en je hebt hem snel in huis. Maar een nadeel is dat je maar tot 3 kilo kan persen (dus dat is het gewicht wat op je kaas gaat duwen). Als ik heel snel paneer wil maken, zet ik er een veel groter gewicht op (zo’n 10 kilo), dan duw je veel sneller een groot deel van het vocht uit de kaas.
Ik gebruik zelf daarom tegenwoordig de kaaspers van Mad Millie. Helaas is die kaaspers heel moeilijk te krijgen. Ik heb hem een tijdje terug op Amazon gekocht en hij was flink duur (ruim over de 100 euro). Inmiddels zag ik dat Unibrew.nl hem als deel van een kaasmaakset verkoopt, en dat is veel en veel voordeliger, alleen hebben zij hem ook maar heel beperkt op voorraad.
Pittige vegetarische kaas
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 250 gram labneh (gemaakt van 1 liter volle bio yoghurt van Jumbo)
- 150 gram feta (Salakis)
- 150 gram geitenkaas (Jumbo geitenkaas naturel)
- 1 eetlepel oregano (gedroogd)
- 1 eetlepel chipotle (gemalen)
- 0.5 eetlepel fleur de sel (grof) (ander zout kan ook, maar halveer de hoeveelheid en proef eerst)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn (gemalen)
- 1 theelepel koriander (gemalen)
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kruidnagel (gemalen)
- 1 theelepel piment (allspice)
- 1 theelepel witte peper
Instructies
- Schraap de heel dikke labneh van de theedoek af en doe in een ruime kom.
- Snij de feta is kleine blokjes (van 1 cm bij 1 cm of nog kleiner).
- Snij de geitenkaas ook in kleine blokjes, ik gebruik Jumbo geitenkaas en die is wat plakkerig.
- Doe de feta en geitenkaas bij de labneh in de kom. Meng door elkaar heen. Je maakt de blokjes niet kapot.
- Meng in een kommetje alle kruiden, specerijen en het zout door elkaar heen.
- Meng de specerijen en kruiden nu door de kaas heen. Je mengt met een vork en het geeft niet dat de stukjes feta wit blijven.
- Doe de kaas nu in een kaasdoek en leg in de pers. Ik pers op 10 kilo en dan is de kaas in zo'n 4 uur klaar. Je kan ook een zwaar gewicht, bijvoorbeeld een grote pot zout bovenop de kaas leggen en je kaas dan langere tijd persen.