Pesto saus is heel makkelijk en snel zelf te maken.
Het is wel handig als je een staafmixer of keukenmachine hebt. Als je geen staafmixer of keukenmachine hebt, hak dan de pijnboompitten in kleine stukjes en rasp de Parmezaanse kaas mooi fijn.
Doe alle ingrediënten voor de pesto-saus in een kom of beker en mengt ze dan goed door elkaar heen. Dat is alles!
Basilicum
Basilicum is een geliefd ingrediënt in de Italiaanse keuken. Voor dit gerecht heb je flink wat basilicum nodig. Het geeft deze pesto de lekkere smaak en kruidige geur.
Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. De naam basilicum komt van het oud-Griekse woord basileus wat koning betekent. Net als hoge kwaliteit extra vierge olijfolie, bevat verse basilicum polyfenolen. Dit zijn krachtige anti-oxidanten die kunnen helpen met celschade tegen te gaan en ontstekingen te remmen.
Basilicum bevat onder meer zeaxanthine, magnesium en calcium.
Parmigiano Reggiano of Pecorino Sardo
Traditionele pesto maak je met Pecorino Sardo en/of Parmezaanse kaas. Deze kazen zijn allebei vrij zout en het is dan ook niet nodig om extra zout toe te voegen. Als je echter een vegetarische kaas kiest, proef dan even en voeg zo nodig wel zout aan je pesto toe.
Hoe dik de saus is hangt af van de hoeveelheid extra vierge olijfolie die je gebruikt. Als je een wat dunnere saus wilt, voeg dan nog wat extra olijfolie toe.
Recepten met pesto
Pesto is Italiaans voor saus. Vaak wordt het bij wat pasta gegeten. Italianen eten pasta als Il Primo, dus niet als hoofdgerecht. Je krijgt dan een beetje pasta met een beetje pesto. Na Il Primo komt Il Secondo en dat is het hoofdgerecht.
Deze pesto saus is lekker met courgette spaghetti of konjac spaghetti. Maar je kan het ook aan compleet andere gerechten als ingrediënt toevoegen, bijvoorbeeld aan deze keto kip ovenschotel met pesto en olijven.
Bewaren
Als je meer pesto saus hebt gemaakt dan je nodig hebt, dan kan je wat je over hebt het beste invriezen. Je kan kleine porties in een ijsblokjes tray invriezen of in een klein bakje.
Pesto
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 40 gram basilicumblaadjes
- 40 gram pijnboompitten
- 40 gram Parmezaanse kaas (of Pecorino Sardo)
- 120 ml extra vierge olijfolie (Kies een lekkere wat grassige (ongefilterde) olijfolie voor extra smaak.)
- 1 teentje knoflook
- ⅛ theelepel grofgemalen peper
Instructies
- Maak de knoflook schoon en snij of hak in stukjes.
- Was de basilicum en dep droog. Je hebt heel veel basilicum nodig (meer dan 1 plant als je een plant hebt/koopt)!
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Doe de basilicum, knoflook, geraspte kaas en pijnboompitten in de kleine kom van de keukenmachine. Terwijl de machine draait, geleidelijk de olijfolie toevoegen.
- Serveer met pasta of bij een ander gerecht. Bewaar wat je over hebt in de koelkast.