Paneer Butter Masala is een kruidig maar toch mild Indiaas gerecht. Je gebruikt paneer en het is dus vegetarisch, al zou je dit gerecht ook prima met kipfilet kunnen maken. Voeg de kipfilet dan wel wat eerder toe. Paneer hoef je niet te garen, maar alleen op te warmen en voeg je daarom maar heel kort aan de saus toe. Kipfilet moet wel goed gegaard worden en moet dus langer in de saus meekoken. Als je de kipfilet in kleine stukjes snijdt, dan kan je de kipfilet in zo’n 5-10 minuten garen. Als je een stukje kipfilet door snijdt moet het mooi wit van binnen zijn, dan is het helemaal gaar.
Bijgerecht
Als bijgerecht kan je kiezen voor bloemkoolrijst, keto naan brood of konjac rijst.
Paneer Butter Masala
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Masala saus
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 ui
- 12 amandelen
- 3 kardemom peultjes
- 1 theelepel chili poeder
- 1 theelepel Garam Masala
- 1 theelepel gemalen koriander
- 0,75 theelepel zout
- 1 eetlepel kokosolie
Specerijen
- 0,5 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- 2 kardemom peultjes
- 3 kruidnagels
Paneer
- 1,5 eetlepel boter
- 2,5 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel Kasuri Methi
- 2 eetlepels Mascarpone
- 1 eetlepel slagroom
- 2 eetlepels verse koriander
- 450 gram paneer
Instructies
Saus
- Maak de ui schoon en snij in stukjes. Verhit de kokosolie in de wok. Zodra de olie heet is de hele kardemompeulen en de ui toevoegen. Laat op matig vuur bakken.
- Zodra de ui doorzichtig wordt, de tomatenblokjes met sap toevoegen en 5 minuten laten garen.
- Voeg nu de amandelen, chili poeder, Garam Masala en gemalen koriander toe. Laat een paar minuten meekoken op matig vuur.
- Haal van het vuur af, laat een beetje afkoelen. Blend met een handblender tot een kruidenpasta.
- Voeg een kop water toe en meng door elkaar heen.
Paneer
- Verhit de boter in de wok.
- Zodra de boter gesmolten is, de specerijen toevoegen en op matig vuur laten bakken. De kaneel tot poeder malen of gemalen kaneel gebruiken, want anders krijg je houterige stukjes in je saus.
- Maak de knoflook en gember schoon en maak in een pasta, door heel fijn te snijden of te raspen of gebruik een knoflookpers.
- Voeg de knoflook-gember pasta aan de wok toe. Laat op laag-matig vuur garen.
- Snij de paneer in blokjes.
- Voeg de paneer aan de wok toe. Laat 3-5 minuten meekoken op laag vuur.
- Voeg nu de tomatensaus toe en meng door elkaar heen. Je kan eventueel een beetje extra water toevoegen.
- Meng de mascarpone met de slagroom.
- Voeg een paar eetlepels heet water aan de mascarpone en slagroom mix toe en meng goed door elkaar heen met een garde, zodat je een wat vloeibare saus krijgt.
- Knip de koriander in stukjes.
- Garneer de Paneer Butter Masala met de room en koriander.