Behalve vitamines spelen ook een aantal mineralen een belangrijke rol in onze energiestofwisseling. Een tekort aan één of meer van deze mineralen kan je energiestofwisseling ernstig verstoren en dit kan tot overgewicht leiden.
Chroom
Chroom is een mineraal dat in twee vormen voorkomt, namelijk trivalent chroom (chroom 3+) wat van nature in bepaalde voedingsstoffen zit en het zwaar giftige hexavalent chroom (chroom 6+) dat een bijproduct van zware industrie is.
Als je het over voeding hebt, gaat het dus altijd om trivalent chroom. Trivalent chroom speelt een rol in de werking van insuline en de koolhydraat/vet/eiwitstofwisseling.
Waar zit het in?
Op een keto dieet zal je in het algemeen ruim voldoende chroom binnenkrijgen via broccoli, eieren (dooiers), lever (ook andere soorten vlees) en bijvoorbeeld paranoten (maximaal 1 paranoot per dag eten ivm seleniumgehalte).
Vitamine C en vitamine B3 (niacine) helpen bovendien met de absorptie van chroom en ook die krijg je ruim voldoende binnen op het keto dieet.
Geen supplementen
Het is normaal gesproken niet verstandig om supplementen te nemen, want je lichaam neemt chroom uit natuurlijke voeding prima op. Bovendien kunnen supplementen met chroom de werking van medicijnen (zowel op recept als zonder recept) beïnvloeden. Dit soort supplementen mogen ook niet door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeden en kinderen gebruikt worden vanwege mogelijke bijwerkingen.
Suiker, bewerkt eten en een tekort aan chroom
Als je veel bewerkt eten eet, dan kan je wel degelijk een tekort ontwikkelen. Dit komt ondermeer doordat je als je veel simpele koolhydraten (suikers, wit meel etc.) eet meer chroom gaat uitplassen.
Infecties en verwondingen (trauma), maar ook zwangerschap en borstvoeden kunnen ook tot een tekort aan chroom leiden als je daarvoor al weinig chroom in je lichaam had. Je lichaam kan namelijk chroom opslaan in de lever, milt, weefsels en botten, als het voldoende chroom via je voeding binnenkrijgt. Een teveel aan chroom raak je via je ontlasting kwijt.
Magnesium
Magnesium is een belangrijk mineraal en zorgt voor een goed functionerend zenuw en spierstelsel, een gezond immuunsysteem, een regelmatige hartslag en een sterk skelet. Het helpt ook met ons bloedsuikergehalte en de energie stofwisseling.
Symptomen van een tekort
- spierkramp, zenuwtrek, tremor (in ernstige gevallen toevallen,
- mentale problemen (geen emoties voelen) en mogelijk ook angststoornissen
- osteoporose
- vermoeidheid en spierzwakte
- hoge bloeddruk
- astma
- onregelmatige hartslag
Waar zit het in?
Magnesium zit in een aantal voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, noten en zaden (vooral amandelen en pompoenzaadjes), avocado, donkere chocola, vis en yoghurt, maar je kan het ook heel goed via je huid opnemen in de vorm van magnesiumsulfaat in een (voeten) bad. Je moet vooral met magnesium supplementen die je drinkt of in de vorm van tabletten je altijd heel goed aan de dosis houden, want een teveel aan magnesium kan gevaarlijk zijn. Het kan ondermeer leiden tot een te lage bloeddruk, onregelmatige hartslag en ademhalingsmoeilijkheden.
Wat veroorzaakt een tekort?
Een tekort aan magnesium is vaak het gevolg van bepaalde ziekten, zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom (PDS) of coeliakie.
Ook diabetes en nierziekten kunnen het moeilijker maken om magnesium op te nemen en op te slaan. Het is ook mogelijk om een tijdelijk magnesium tekort te krijgen als gevolg van buikgriep, veel overgeven en diarree of door het drinken van te veel alcohol of te veel koffie.
Vele onderzoeken hebben laten zien dat mensen met overgewicht vaak een magnesiumtekort hebben. Zo’n tekort wordt in verband gebracht met een groter risico op insuline resistentie, diabetes type 2 en chronische ontstekingen. In een aantal gevallen hielp het om extra vitamine D te nemen om magnesiumopname door het lichaam te vergroten.
Selenium
Ook selenium is een heel belangrijk mineraal.
Symptomen van een tekort
- verstoorde schildklierwerking
- slechte weerstand
- vruchtbaarheidsproblemen
- spierzwakte
- vermoeidheid
- haaruitval
- niet helder kunnen nadenken
Waar zit het in?
Je hoeft maar 1 paranoot per dag te eten om voldoende selenium binnen te krijgen!
Het is dan ook niet verstandig om heel veel paranoten te eten, want dat kan seleniumvergiftiging veroorzaken. Let dus ook op met kinderen en paranoten.
Selenium zit ook in kip, eieren en sommige groentes, maar hoeveel er in groente zit hangt af van hoeveel selenium in de landbouwgrond zat.
Zink
Zink is een heel belangrijk mineraal voor tal van processen in ons lichaam, waaronder de opbouw van eiwitten en groei en vernieuwing van weefsel, maar ook gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. Het speelt ook een rol bij de koolhydraatstofwisseling en het is een onderdeel van insuline.
Symptomen van een tekort
- huidproblemen (slecht helende wonden)
- maagdarmkanaal problemen
- slechte weerstand
- vruchtbaarheidsproblemen
- nachtblindheid
- haaruitval
- groeiachterstand
Waar zit het in?
Op het keto dieet zou je normaal gesproken voldoende zink uit vlees, vis en zuivelproducten, moeten krijgen. Vooral oesters bevatten veel zink. Cashew nootjes zijn ook een goede bron van zink.
Zinktekort en overgewicht
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met ernstig overgewicht vaak een zinktekort hebben. Als je ernstig overgewicht hebt, heeft je lichaam chronische ontstekingen. Te volle vetcellen leiden tot chronische ontstekingen. Een zinktekort leidt echter ook tot chronische ontstekingen dus de combinatie van ernstig overgewicht en een zinktekort is heel slecht voor het lichaam.
Zinksupplement tijdens de winter
Er is veel onderzoek dat laat zien dat een zink supplement mogelijk kan helpen met het tegengaan van luchtweginfecties. Het kan dus een goed idee zijn om gedurende de winter een zink supplement te gebruiken. Zoals bij zoveel vitamines en mineralen geldt ook hier dat de juiste hoeveelheid belangrijk is. Als je namelijk teveel zink via een supplement binnenkrijgt hindert dit de opname van magnesium en calcium.
Suiker en tekort aan calcium, magnesium en chroom
Onderzoeken hebben ook een verband laten zien tussen de consumptie van veel suiker/bewerkte producten en een tekort aan onder meer calcium, magnesium en chroom. Hier kan je daar meer over lezen.