Nederland is natuurlijk een kaasland bij uitstek. Voor deze salade wil je een kaas met pit en er is keus genoeg, bijvoorbeeld een jong-belegen boerenkaas, alleen zijn de meeste boerenkazen niet vegetarisch. Om kaas te maken heb je stremsel nodig. Een vegetarische kaas maak je met vegetarisch stremsel of microbieel stremsel. Veel traditionele kazen worden met dierlijk stremsel gemaakt en die zijn dus niet vegetarisch. Dit geldt niet alleen voor Nederlandse kazen maar ook voor buitenlandse kazen.
Verse kaas kan je overigens vrij makkelijk zelf maken, hier kan je lezen hoe je zelf bijvoorbeeld witte kaas maakt. Als je je eigen kaas maakt, kan je natuurlijk zelf bepalen wat voor stremsel je gebruikt. Stremsel is makkelijk online verkrijgbaar en om kaas te maken kan je volle melk uit de koeling van de supermarkt gebruiken. Je hebt dus geen ongepasteuriseerde melk nodig.
Windkracht 10
Ik heb gekozen voor een biologische, vegetarische kaas uit Terschelling. Hij heet Windkracht 10. Deze kaas is gemaakt met de biologische melk van koeien op Terschelling en is 10 maanden gerijpt.
Het is een krachtige kaas die je salade veel extra smaak geeft. Een echte aanrader dus!
Daslook
Daslook is een kruid dat verwant is aan knoflook. Het heeft een wat peperachtige smaak van zowel ui als knoflook.
Je kan het nog veel in het wild vinden, maar de blaadjes lijken heel erg op het heel giftige herststijloos en meiklokje. Je kan het gedurende het seizoen mogelijk op de markt vinden of bij je groenteboer bestellen. De biologische winkel is mogelijk ook een optie.
Je kan daslook ook vervangen door een bosuitje met wat knoflookpoeder.
Meer calorieën?
Het keto dieet is geen calorie-beperkt dieet. Dat kan ook niet als je meeste calorieën uit gezonde vetten komen. Als je deze salade als hoofdmaaltijd neemt kan je natuurlijk een grotere portie nemen.
Nederlandse Kaas salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram pittige (boeren) kaas (bijvoorbeeld Windkracht 10)
- 1 struikje Little Gem
- 100 gram radijsjes
- 150 gram komkommer
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel verse daslook (of 1 bosuitje met ⅛ theelepel knoflookpoeder)
- peper en zout (naar smaak)
Instructies
- Snij de kaas in blokjes.
- Maak de sla schoon en snij in stukjes.
- Maak de radijsjes schoon en deel elk radijsje door vieren.
- Was de komkommer, dep droog en snij in blokjes.
- Was de daslook en dep voorzichtig droog. Snij in stukjes.
- Doe alles in een kom en meng de mayonaise er door heen. Maak op smaak met verse in stukjes gesneden daslook, peper en zout.