haaruitval op het keto dieet

Haaruitval

Ben je zo’n 3-6 maanden met het keto dieet bezig en heb je opeens heel veel last van haaruitval? Een grote verandering in je eetpatroon kan tot stress leiden. Stress kan tot meer haaruitval leiden.

Dit is gelukkig tijdelijk. Op het keto dieet eet je gezond en zal je ruim voldoende vitamines, mineralen en eiwitten binnenkrijgen, dit helpt juist om haaruitval tegen te gaan.

Normale haaruitval

Bovendien is het belangrijk om je te realiseren dat haaruitval heel normaal is. Het is heel gewoon om elke dag zo’n 50-100 haren te verliezen. Als je lang haar hebt, kan dat er als best veel haar uitzien. Toch is deze hoeveelheid haaruitval niks om je zorgen over te maken. Haar groeit en sterft in fasen. De levensduur van een haar is tussen de 2-5 jaar.

Waar bestaat haar uit?

Haar bestaat uit twee delen: de haarfollikel en de haarschacht.

De haarschacht bestaat uit keratine (een eiwit) en de cuticula (een beschermende buitenlaag). De haarschacht is het zichtbare deel van je haar en het groeit uit de haarfollikel.

De haarfollikel is de wortel van de haar en bevindt zich onder je hoofdhuid. Je hebt zo’n 100,000 haarfollikels (haarzakjes). Deze haarfollikels kunnen beschadigen en dat kan leiden tot (plaatselijke) kaalheid.

Zichtbaar haar is dood

Het zichtbare haar (de haarschacht) is geen levend materiaal, het is dus dood en na verloop van tijd valt het uit. Dit is dus haaruitval.

Het is de haarfollikel die leeft en die gevoed wordt door middel van bloedvaatjes. Het klopt dus niet om te denken dat je via styling producten je haar kan ‘voeden’. Je kan er natuurlijk wel producten opdoen die je haar zacht of glimmend etc. maken, maar het heeft niks met ‘voeden’ te maken.

Hoe groeit haar?

Een nieuwe haar begint in de haarfollikel. De nieuwe haar duwt de bestaande haarschacht verder naarbuiten en dit proces zorgt ervoor dat je haar langer wordt. Haar groeit elke dag tijdens de groeifasen zo’n 0,3 mm en op jaarbasis is dit dus zo’n 12 centimeter.

Alle haren in de haarfollikels zitten niet allemaal in dezelfde groeifase. Dit is maar goed ook, want anders zou je op een moment heel veel haar hebben en op een ander moment helemaal kaal zijn.

3 fases in de haargroeicyclus

De haargroeicyclus bestaat uit drie fasen:

  1. de anagene fase
  2. de catagene fase
  3. de telogene fase

De anagene fase is de eerste fase van de haargroeicyclus en het wordt ook wel de groeifase genoemd. Deze fase kan tussen de 2-7 jaar duren en bepaald hoe lang je haar kan worden. Als je heel lang haar hebt, heeft je haar een lange anagene fase. De lengte van deze fase is deels erfelijk bepaald, maar wordt ook bepaald door je voeding, leeftijd en algemene gezondheid.

Vervolgens komt de haar in de catagene fase. Dit is een korte overgangsfase die zo’n twee tot drie weken duurt. De haar maakt zich nu los van de bloedvaatjes en groeit daarom niet meer. De haar wordt nu zwak.

Hierop volgt een rustfase (telogene fase), terwijl de haar zich in deze fase bevindt, gaat er al een nieuwe haar onder deze haar groeien. Deze rustfase duurt zo’n 3 maanden. of rustende fase komt na de Catagene fase. Tijdens de Telogene fase rust het zwakke haar terwijl er een nieuwe haar onder begint te groeien.

Na de rustfase begint het haar uit te vallen. Elke dag vallen zo’n 50-100 haren uit. Dit zijn de haren die je uitborstelt of in je douchegoot vindt.

Wat veroorzaakt haaruitval?

  1. erfelijkheid
  2. leeftijd
  3. medicatie (chemotherapie, immunosuppressiva)
  4. bestralingstherapie
  5. eiwittekort
  6. calorietekort
  7. vitamine tekort
  8. hormoonhuishouding (zowel bij mannen als vrouwen)
  9. schildklierproblemen, lupus
  10. stress
  11. haarstylen

Hormoonhuishouding

Haaruitval heeft vaak direct met je hormoonhuishouding te maken. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Je kan meer haar verliezen als je ongesteld bent, net bevallen bent of in de menopauze komt. Je kan ook merken dat als je zwanger bent je haar juist sneller groeit, dit komt door het hormoon oestrogeen.

Haarstylen

Haarstylen (gebruik van warmte en/of kleuren) kan ook leiden tot meer haaruitval. Dit is waarom vrouwen vaak meer haar verliezen dan mannen.

Haaruitval verminderen?

Als je merkt dat je opeens veel meer haaruitval hebt of kale plekken begint te krijgen, dan kunnen hier dus een aantal oorzaken voor zijn.

In een aantal gevallen kan je haaruitval door een aantal veranderingen wel proberen te verminderen, door:

  1. voldoende vitamines en mineralen via je voeding
  2. voldoende eiwitten eten
  3. voldoende slaap
  4. stress verminderen

Als de haartuitval door extra stress vanwege de overschakeling naar het keto dieet wordt veroorzaakt, zal het van relatief korte duur zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je zorgt dat je gezond eet en voldoende voedingsstoffen via je voeding binnenkrijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.