Keto pasta met gluten door de pasta machine draaien

Pasta machine

Om zelf spaghetti, tagliatelle of echte lasagna te maken heb je een goede pasta machine nodig. Zelf heb ik een Imperia machine, maar die kost in Nederland meer dan 100 euro, terwijl het eigenlijk dezelfde machine is als deze van Marcato.

Wat is een goed pasta machine?

1. Stevig, zwaar en goed vast kunnen zetten

keto pasta met gluten door een pastamachine draaien

Een goede pasta machine moet om te beginnen heel stevig zijn en je moet hem goed vast kunnen zetten op het aanrecht.

Als je zelf pasta maakt gebruik je een deeg met veel gluten en op het keto dieet bestaat je pasta deeg bijna alleen uit gluten (gluten zijn eiwitten en die kun je dus zonder probleem op het keto dieet eten, je kan alleen het zetmeel wat in standaard pasta zit niet eten).

Zodra je gluten gaat bewerken (kneden of door de pasta machine heen doen) worden ze heel elastisch maar ook heel taai. Dit is waarom je weinig hebt aan een lichte pasta machine of een pasta machine die je niet goed aan je aanrecht kan vastzetten. Je kan het deeg dan namelijk niet door de machine draaien want je machine zal gaan schuiven.

2. Verschillende koppen

keto tagliatelle met een pastamaker maken

Met een pasta machine kan je in principe verschillende soorten pasta maken. Zo kan je hele dunne elastische ‘bladen’ maken om lasagna mee te maken, maar ook bijvoorbeeld tagliatelle (brede lint pasta) en natuurlijk spaghetti. Dit is echter alleen mogelijk als je pastamachine ook verschillende koppen hiervoor heeft.

Als je dus een pastamachine gaat kopen check dan heel goed dat deze verschillende koppen er al bij zitten, ze zijn namelijk heel duur om los te kopen en bij sommige machines kan je niet eens andere koppen er op zetten, dus daar heb je helemaal niks aan.

3. Veel verschillende dikte standen

Keto pasta met gluten door de pasta machine draaien

In het begin is je pasta deeg heel dik en het is heel moeilijk om het met een deegroller dunner te maken. Hoe meer gluten je deeg bevat (keto pasta is bijna 100% gluten!), hoe moeizamer het uitrollen gaat en dit is dus juist waar je je pastamachine heel goed voor kan gebruiken.

Echter moet je dan wel een pasta machine hebben met veel verschillende opties voor de dikte van het deeg. Eerst stel je hem in op heel dik deeg en nadat je dat er één of twee keer doorheen gedaan hebt, zet je het een standje dunner en zo ga je door totdat je de pasta dikte bereikt hebt die je graag wilt.

Als je dan lasagna met je pasta wilt maken, kan je dat nu gaan doen. Maar als je tagliatelle of spaghetti wilt maken, zet je nu de juiste kop op de machine om de pasta op je juiste breedte te kunnen snijden. Je voert nu de pasta sheets opnieuw door de machine heen en de machine snijdt de pasta nu in lange stroken voor tagliatelle of heel nauwe lange stroken voor spaghetti. Deze pasta kan je vervolgens koken in een pan met kokend water en zout.

Prijs

Een goede pasta machine is niet goedkoop.

Hij moet van robust materiaal gemaakt zijn, flink zwaar zijn en goed vastgezet kunnen worden. Bovendien wil je een ruime keuze in dikte standen voor het deeg en je wilt die standen makkelijk kunnen veranderen. Daarbij komt dan nog dat je verschillende koppen erop wilt kunnen zetten voor verschillende soorten pasta.

Al met al zorgt dit er voor dat zo’n machine aan heel wat eisen moet voldoen en dat maakt het best prijzig. Hier staat dan weer tegenover dat zo’n machine onverwoestbaar is en generaties mee kan gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.