Koolhydraatarm suikervrij en vetrijk Tim Noakes

‘Koolhydraatarm, Suikervrij en Vetrijk’ – Het Banting dieet

Professor Tim Noakes

Professor Tim Noakes is niet alleen een wetenschapper en professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad, maar hij heeft ook meer dan 40 marathons gelopen. Ondanks dat hij dus heel fit was, werd hij dikker en ontwikkelde diabetes type 2.

Als gevolg begon hij zich af te vragen of het hedendaags voedingsadvies gebaseerd op veel koolhydraten en weinig verzadigde vetten wel klopte. Zelf adviseerde hij sporters ook om veel koolhydraten te eten (carb loading) voor dat ze bijvoorbeeld een marathon gingen lopen. Hij deed dit dus zelf ook, maar kwam dus op zijn eigen advies terug.

Noakes schreef ‘The Real Meal Revolution’ waarmee het Banting dieet weer heel populair in Zuid-Afrika werd. Hij volgde het zelf, viel daardoor flink af en wist zijn diabetes 2 onder controle te krijgen. Het Banting dieet is een koolhydraatarm dieet, met veel gezonde (dierlijke) vetten.

Op Twitter vroeg een moeder die borstvoedde aan Tim Noakes of ze het Banting dieet veilig kon volgen en of de combinatie van veel bloemkool en zuivel niet tot winderigheid bij de baby zou leiden.

Rechtzaak tegen Tim Noakes

Tim Noakes antwoordde dat de baby geen zuivel of bloemkool at, maar alleen vetrijke borstvoeding en dat het belangrijk was om de baby af te spenen naar een Low Carb High Fat (LCHF) dieet.

Die tweet werd gezien door een diëtiste uit Johannesberg, die een klacht indiende tegen Tim Noakes bij de Health Professions Council SA (beroepsvereniging) omdat hij de medische ethiek geschonden zou hebben met zijn advies.

Na een lang proces werd hij in 2017 vrijgesproken. Er kwam toen een hoger beroep van de tegenpartij en in 2018 werd hij opnieuw vrijgesproken.

Tim Noakes heeft gedurende zijn hele leven vele wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven. Hij heeft qua adviezen dus een complete omzwaai gemaakt, door eerst een dieet hoog in koolhydraten aan te bevelen (ook in zijn boeken), maar uiteindelijk gebaseerd onder andere op zijn eigen ervaring, als actieve marathonloper diabetes te ontwikkelen, ging hij over op laag koolhydraten en hoog in gezonde vetten.

Hij heeft ook veel onderzoek gedaan naar hoeveel sportmensen moeten drinken en hoeveel te veel is. Ook de richtlijnen voor hoeveel je zou moeten drinken zijn naar aanleiding van voedingsproducenten aangepast. Vroeger dronk je alleen als je dorst had, nu wordt er aangeraden om de hele dag door grote flessen met water of andere drankjes te drinken. Ook hier spelen de commercële belangen een grote rol want er is geen enkel wetenschappelijke studie die laat zien dat dit een goed idee is. Tim Noakes schreef hier het boek ‘Waterlogged’ over. Het is niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Een aantal van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald:

Super food for super children

Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk – Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie

Supereten voor superkinderen

De Real Meal revolutie

Tim Noakes heeft ook de Tim Noakes foundation opgezet. Deze organisatie doet onderzoek naar LCHF diëten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.