Deze Maleisische runderstoofpot is echt iets voor de slowcooker.
Doe ’s ochtends alle ingrediënten voor de Maleisische runderstoofpot in de slowcooker en ’s avonds is je eten klaar. Op de ‘lage’ stand duurt het 8-10 uur en op ‘hoog’ duurt het 4-6 uur. Het geeft niet als het langer in de slow cooker blijft als hij op de lage stand staat, want het zal niet snel aanbranden.
Zelf heb ik deze Crockpot CR025 en hij bevalt me ontzettend goed. Deze slowcooker is ruim voldoende voor 4-6 personen. De keramische schaal was ik gewoon in de vaatwasser.
Als je nog geen slowcooker hebt, lees dan mijn blog met tips voor het kopen van een slowcooker.
Bloemkoolrijst, konjac rijst en/of een groene bladgroente
Deze Maleisische runderstoofpot past prima in het keto-dieet en is heerlijk met konjac rijst of gele bloemkoolrijst, maar zelf serveer ik hem eigenlijk altijd met spinazie.
Invriezen of mee voor lunch
Als je een stoofpot maakt, maak je in het algemeen grotere hoeveelheden. Een slowcooker werkt namelijk het beste als hij vrij vol is. Met deze Maleisische runderstoofpot is dat ook helemaal geen probleem. Wat je over hebt kan je prima invriezen of natuurlijk mee naar werk of school nemen voor lunch.
Als je het mee neemt naar school of werk, zorg dan wel voor een goed afsluitbare lunchbox. Zelf vind ik de Black+Blum bento lunchboxen heel handig, want ze komen met extra inzetbakjes. Hierdoor kan je de groenten en de stoofpot mooi gescheiden houden.
Bovendien sluiten deze lunchboxen fantastisch goed en ze kunnen zowel in de magnetron als de vaatwasser. Ik ben dus echt een fan van ze. Ze komen in een grote vierkante lunchdoos maar ook een smallere (rechthoekige) lunchdoos. Ik vind de vierkante lunchdoos het prettigst. Verder zit er ook een vork, die ook als mes gebruikt kan worden bij.
Maleisische keuken
Wat deze Maleisische runderstoofpot zo speciaal maakt is de heerlijke combinatie van specerijen. Toen mijn man dit gerecht op z’n werk at, vertelde zijn Maleisische collega hem dat het net rook als thuis in de keuken van haar moeder. Dit komt door de speciale combinatie van kruiden. Maleisische gerechten zijn heel aromatisch en door ze langere tijd te koken, komen al die smaken goed naar voren.
Als je ook zo van de Maleisische keuken houdt, probeer dan volgende keer deze Maleisische rundergehaktschotel of deze Maleisische groenteschotel.
Maleisische runderstoofpot
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Vlees
- 800 g runderstoofvlees in stukken gesneden
Kruiden en specerijen
- 0.5 theelepel chili poeder
- 1.5 theelepel kardamom
- 1 theelepel Chinese Five Spice
- 1 theelepel kaneel
- 5 kruidnagels
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1.5 theelepels koriander
Vetten
- 250 ml kokosmelk (Aroy D)
- 100 ml kokosolie
Groenten
- 1 kleine rode ui
Instructies
- Haal het vlees uit de koelkast. Het vlees moet namelijk op temperatuur zijn, want als je koud vlees in een warme slowcooker doet, wordt het taai. Zet de slowcooker ook al op de hoge stand om voor te verwarmen.
- Doe de kokosolie, kokosmelk en de specerijen in de slow cooker. Mix. Als je een maatlepeltje van 0.25 theelepel gebruikt, past dat makkelijker in je kruidenpotjes. Je doet dan 4 keer een 0.25 maatlepeltje om 1 theelepel te krijgen.
- Haal de schil van de ui af en snij hem in 4 stukken. Voeg de ui dan aan de slowcooker toe.
- Voeg het in stukken gesneden vlees toe.
- Meng zodat het vlees bedekt is met de specerijen/kokosroom mix.
- Kook 8-10 uur op ‘laag’ of 4-6 uur op ‘hoog’.
- Serveer met gele bloemkoolrijst of met konjac rijst en licht gegaarde (wilde) spinazie.