niet 's avonds laat snacken

Biologische klok: niet ’s avonds snacken

Volgens dit wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Cell Metabolism  speelt onze biologische klok een rol of we dik worden of niet. Door vasten en eten af te wisselen, worden we gezonder en vallen we af als dat nodig is. Het gaat dus niet alleen om hoeveel we eten, maar juist ook om wanneer we eten.

Niet ’s avonds laat eten

Nu vast je al, als je slaapt. Deze studie vond uit dat mensen die na het avondeten en voordat ze naar bed gaan nog gaan snacken (en dus korter vasten) een soort metabolische jetlag kregen. De onderzoekers vonden uit dat vooral als je ’s avonds veel calorieën eet de kans dat je overgewicht hebt of ontwikkeld veel groter is.

Ze vonden ook dat als mensen met overgewicht die eerst gedurende een periode van meer dan 14 uur per etmaal aten en nu als deel van het onderzoek gedurende een periode van 10-11 uur per dag aten (het maakte niet uit hoeveel ze aten) voor een periode van 16 weken, dat deze mensen veel afvielen, fitter werden en beter konden slapen. Deze voordelen bleven ook nadat ze gestopt waren met het eten in een time frame van 10-11 uur.

De rol van onze biologische klok in afvallen

Deze studie laat dus zien dat het er niet alleen om gaat hoeveel we eten, maar het gaat er vooral om wanneer we eten.

Het is dus belangrijk om te timen wanneer je je meeste calorieën binnenkrijgt (ontbijt, lunch of avondeten)  als je wilt afvallen. Je wilt zorgen dat je je meeste calorieën overdag binnenkrijgt, zodat je ’s avonds en ’s nachts minimaal 13-14 uur kan vasten. Op die manier kan je je metabolisme beïnvloeden. Bovendien heeft de periode die je vast ook direct een impact op je hormoonhuishouding. Je metabolisme (stofwisseling) en hormoonhuishouding bepalen samen of je overgewicht krijgt of houdt of niet.

Zelf aan dit onderzoek meedoen

Je kan zelf ook aan dit onderzoek deelnemen door de app My Circadian Clock op je smartphone te downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.