Krabbetjes zijn stukken varkensvlees met ribbeentjes, die gesneden worden van de buik. In Amerika worden ze spare ribs genoemd.
In Nederland gebruik je ze vooral om erwtensoep mee te maken, maar dat past natuurlijk niet binnen het keto dieet. Ik maak ze daarom op de Amerikaanse manier: gemarineerd en in de oven.
Marinade voor krabbetjes
Vaak marineer je vlees in een marinade die iets zoets bevat. Dit kan honing, suiker, gemberstroop of ketjap zijn. Ik maak deze keto marinade zonder iets zoets.
Soja saus in plaats van ketjap
Ik gebruik een soja saus die heel laag in koolhydraten is, zoals bijvoorbeeld Kikkoman Soja saus (3,2 gram koolhydraten per 100 ml). Deze soja saus is verkrijgbaar bij de Jumbo en AH. Ik gebruik dus geen ketjap! Ketjap Manis bevat al snel zo’n 58 gram koolhydraten per 100 ml.
Portie krabbetjes
Zorg dat je voldoende krabbetjes maakt, want zodra het bot eruit is, heb je niet heel veel vlees. Ik reken daarom 250 gram per persoon.
Krabbetjes in de oven
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1000 gram krabbetjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gemberpoeder
- 0.25 theelepel kaneel
- 0.5 theelepel gemalen anijszaad
- 4 eetlepels Kikkoman soja saus
- 4 eetlepels sherry
- Himalaya zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
- Meng de specerijen met de sherry en sojasaus door elkaar heen.
- Wrijf de krabbetjes met wat zout in.
- Doe de krabbetjes in een kom en wrijf ze met de marinade in. Zet ongeveer een half uur in de koelkast zodat de marinade in kan trekken. Je kan de krabbetjes in stukken snijden of aan 1 stuk laten.
- Zet een ovenschaal of braadpan gevuld met kokend water in de oven en leg daar een treefje (rooster) boven op. Leg de krabbetjes op het treefje en zet ze in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de krabbetjes in 45 minuten bruin bakken. Giet af en toe wat marinade over de krabbetjes. Als je ze elk afzonderlijk los snijdt zijn ze sneller gaar, aan 1 stuk duurt het zo'n 60-75 minuten.