keto wafel met kokosroom

Kokosroom

Kokosroom bevat geen melksuikers en daarom is het ook geschikt voor mensen die lactose intolerant zijn. Doordat het geen melksuikers (lactose) bevat, bevat het ook minder koolhydraten dan slagroom.

Het is daarom geschikt voor veganisten, vegetariërs, mensen met een glutenintolerantie en mensen met een lactose intolerantie. Kokosroom en kokosmelk zijn daarom eigenlijk gewoon voor iedereen geschikt en daarom is kokosmelk in fijn ingrediënt om mee te bakken of te koken.

Je kan zelf kokosroom van kokosmelk maken. Je doet dit door het blik kokosmelk 24 uur in de koelkast te zetten. De room gaat dan naar boven drijven en wordt hard. Als je het blik dan voorzichtig (zonder te schudden) open maakt, kan je de room er zo vanaf scheppen.

Doe de room dan in een kom (het liefst een metalen kom die koud is, dus in de koelkast heeft gestaan) en mix  met een handmixer. De room is sowieso al dik, maar door te mixen wordt het wat zachter en lijkt het meer op slagroom.

Gebruik meteen of bewaar in de koelkast. Het blijft ongeveer 3-4 uur mooi stevig in de koelkast.

Wat kan je doen met kokosroom?

Kokosroom kan je net als slagroom op koffie doen, maar het is ook lekker bij wafels of poffertjes. Je kan het ook gebruiken in plaats van slagroom als je keto chocolaatjes of ketotella (keto nutella) maakt.

Lactose intolerantie

Kokosroom kan een goede oplossing zijn voor mensen met lactose intolerantie. Mocht je toch liever gewone slagroom willen, dan kan je slagroom kopen waar lactase aan is toegevoegd.

Lactase is het enzym dat mensen met een lactose intolerantie onvoldoende kunnen aanmaken en wat er voor zorgt dat je melksuikers kan afbreken. Door lactase aan zuivelproducten toe te voegen, kunnen mensen met een lactose intolerantie deze producten dus wel verteren. MinusL is een merk dat lactosevrije slagroom en andere zuivelproducten verkoopt. Je kan het ondermeer bij de Jumbo, Albert Heijn en Hoogvliet kopen.

Je kan lactase ook onder de merknaam ‘Colief’ in kleine flesjes kopen om aan babymelk toe te voegen. Je zou dit dus ook kunnen gebruiken en het dan toevoegen aan zuivelproducten.

keto wafel met kokosroom

Kokosroom

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Nagerecht, Gebak, chocolaatjes en koekjes
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 1 dag 5 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk

Instructies

  • Zet het blik met kokosmelk minimaal 24 uur in de koelkast, beweeg het niet en schudt het ook niet. Zet de mengkom die je gaat gebruiken om de room te kloppen en de gardes ook in de koelkast. Alles moet namelijk zo koud mogelijk zijn.
  • Zodra de kokosmelk 24 uur in de koelkast heeft gestaan, kan je het blikje zonder schudden voorzichtig openen. De room zit bovenin het blik en is inmiddels flink hard geworden. Schep het er voorzichtig uit. De room neemt ongeveer 1/5 tot 1/4 van het blikje in beslag (het is dus niet heel veel!).
    kokosroom ongeklopt
  • Klop deze room nu in een paar minuten stijf met een handmixer. Het wordt dik net zoals slagroom, maar blijft wel wat korreliger. Het is wel stevig genoeg om bijvoorbeeld in een spuitzak te doen en figuurtjes mee te spuiten.
    Kokosroom opkloppen

Notities

Deze voedingswaarden zijn gebaseerd op een heel blikje kokosmelk, maar voor de room gebruik je maar 20% van het blik (maar natuurlijk wel het deel met het meeste vet). De koolhydraten zijn dus in werkelijkheid minder dan in deze voedingswaarden, maar het is moeilijk te zeggen hoeveel minder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *