Deze keto stroganoff is een lekkere en makkelijke variatie op klassieke Stroganoff saus. Het recept voor stroganoff is van oorsprong Russisch en het bestaat uit stukjes mals rundvlees, bij voorkeur biefstuk, met champignons in een dikke romige saus op basis van een roux. Een roux maakt je door bloem met boter te mengen en hier geleidelijk vocht aan toe te voegen. Je krijgt dan een hele mooie dikke en romige saus. Op het keto dieet is dit natuurlijk geen optie, want je gebruikt geen bloem en met de keto alternatieven voor bloem of meel kan je geen roux maken. Gelukkig geeft dit niet, want er zijn ook andere manieren om een dikke, romige saus te maken.
Romige kaas: een goede bron van vetten
In deze keto versie gebruik je een romige volvette blauwe kaas, zoals Castello Creamy Blue om een mooie dikke saus te krijgen. Je kan deze blauwe kaas eventueel ook door een andere romige kaas, zoals roomkaas van bijvoorbeeld Frischa (verkrijgbaar bij Dirk en Hoogvliet) of door mascarpone vervangen. Kies een kaas met een hoog vetpercentage.
Maak extra porties
Koken kan best veel tijd innemen en als je het heel druk hebt kan dit het langdurig volgen van het keto dieet moeilijker maken. Maak het daarom zo makkelijk mogelijk voor jezelf en kook extra porties avondeten voor lunch voor de volgende dag. Zo bespaar je je extra tijd, je maakt het makkelijker om je aan de juiste macro’s te houden en je geeft jezelf een veel betere kans om het keto dieet in een leefstijl te maken.
Gehakt of biefstuk
Je kan stroganoff natuurlijk heel goed en lekker met biefstuk maken, maar rundergehakt is ook een heel goede optie. Bovendien werkt rundergehakt beter als je extra porties voor de volgende dag maakt. Je kan je stroganoff dan zonder problemen opwarmen. Als je biefstuk gebruikt en het dan de volgende dag opnieuw opwarmt riskeer je dat je je biefstuk te veel gaart en dat is minder lekker.
Keto stroganoff
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 rode ui
- 200 gram champignons
- 500 gram rundergehakt
- 2 eetlepels gedroogde tijm
- 100 gram Castello Creamy Blue
- peper en zout
Instructies
- Pel de ui en snij in kleine stukjes.
- Borstel de champignons af of verwijder aarde met een stukje keukenpapier. Snij de champignons in plakjes.
- Verwarm de olijfolie in een braadpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is de ui toevoegen en het vuur op matig zetten. Laat de ui in 5-10 minuten zacht worden en roer af en toe even door. Leg de deksel half op de pan.
- Voeg de champignons aan de braadpan toe en draai het vuur naar matig-hoog.
- Strooi de tijm over de champignons en roer alles even door elkaar heen.
- Voeg nu het gehakt aan de braadpan toe en roer door de champignons heen.
- Laat het gehakt in 10 minuten bruinen op matig-hoog vuur. Als het gehakt veel vocht bevat hou je het vuur hoger en moet je regelmatig doorroeren, als het gehakt weinig vocht bevat kan je het vuur wat lager zetten met de deksel half op de pan.
- Snij de blauwe kaas in blokjes en voeg aan de braadpan toe. Roer door elkaar heen. De kaas moet een beetje gaan smelten.
- Maak op smaak met peper en zout. Serveer eventueel met courgette spaghetti of bloemkool rijst.