Keto dieet en schildklierhormonen

Het keto dieet en schildklierhormoon

Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je stofwisselingssnelheid. Dit is waarom er een duidelijk verband is tussen een trage schildklier en overgewicht, koud voelen, depressief zijn.

Symptomen van een trage schildklier

  • vocht vasthouden (vooral ook in gezicht)
  • koud voelen
  • aankomen in gewicht zonder duidelijke oorzaak
  • depressief voelen
  • haaruitval

Wat verstoort een gezonde schildklierwerking?

Teveel (bewerkte) koolhydraten

Koolhydraten zorgen voor een spike in je schildklierhormoon T3. Als je het keto dieet volgt, zal je dus minder schildklierhormoon aan hoeven te maken. Dit is logisch. Je actieve schildklierhormoon is T3, hier heb je minder van nodig op het keto dieet.

Wat wel belangrijk is dat je lichaam schildklierhormoon T3 kan omzetten in schildklierhormoon T4. Dit heb je namelijk nodig voor een goed werkende stofwisseling. Op zich is een laag T3 niveau op het keto dieet geen probleem.

Te snel afvallen

Als je echter je calorieën heel erg gaat beperken dan ga je minder schildklierhormoon aanmaken. Dit geeft niet zolang de waarde van je schildklier stimulerend hormoon (SSH) niet gaat toenemen. Als je een lage T3 waarde en een hoge SSH waarde hebt, dan is dit wel een teken dat je schildklier niet goed aan het werken is!

Die balans kan door te snel afvallen verstoord raken. Als je minder calorieën eet dan je dagelijkse energiebehoefte, val je natuurlijk af. Maar je lichaam ziet dit mogelijk als ‘hongersnood’ en reageert door je stofwisseling te vertragen. Het doet dit door je schildklierfunctie te verminderen om zo je metabolisme te vertragen. Je lichaam kan je stofwisseling met 5-15% vertragen om op die manier energieopslag veilig te stellen (want dan heb je een goede kans dat je de hongersnood kan overleven). In zo’n situatie zal je merken dat het niveau van je SSH stijgt. Dit is niet goed.

Gluten

Regelmatig gluten eten kan leiden tot een autoimmuunreactie. Deze autoimmuunreactie is het gevolg van een leaky gut. Het heeft ook een impact op je schildklierwerking.

Zink tekort

Je schildklier heeft zink nodig. Er is bovendien een wisselwerking, als je schildklier gaat vertragen wordt het moeilijker voor je schildklier om zink op te nemen. Goede bronnen van zink zijn oesters, vette vis, etc.

Oestrogeen

Oestrogeen in de pil kan ook een impact op je schildklier hebben.

Tekort aan jodium en selenium

Je schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormoon aan te maken. Het gebruikt jodium en tyrosine om schildklier hormoon T3 en T4 te produceren. De jodium haal je uit je voeding, zo is kabeljauw bijvoorbeeld een goede bron van jodium. Hier kan je meer over jodium lezen. Tyrosine is een aminozuur en zit in eiwitrijke producten. Op het keto dieet zijn dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten je belangrijkste tyrosine bronnen. Peulvruchten bevatten ook tyrosine maar zijn op het keto dieet geen belangrijke tyrosine bron omdat de hoeveelheid peulvruchten die je kan eten te klein is.

Bovendien heb je ook selenium nodig, dit kan je prima uit paranoten halen. Je hoeft maar 1-2 paranoten per dag te eten om in je behoefte te voorzien.

Chroom tekort

Chroom is ook belangrijk, want chroom zorgt er voor dat je cellen bloedsuiker makkelijk kunnen opnemen. Dit is belangrijk want je wilt een constant bloedsuikergehalte hebben. Er is namelijk een verband tussen een trage stofwisseling, schildklierproblemen en een hoog bloedsuikergehalten. Dit kan je mede aanpakken door te zorgen dat je voldoende chroom via je voeding binnen krijgt. Dit is waarom chroom vaak als afslanksupplement gepromoot wordt. Toch kan je prima via je voeding voldoende chroom binnenkrijgen, hier kan je daar meer over lezen.

Keto dieet en lage T3 waarde

Als je strict koolhydraatarm (keto) gaat eten, dan kan je (T3) schildklierhormoonspiegel veranderen. Dit kan zijn omdat je minder calorieën eet (calorie restrictie), want je voelt je eerder verzadigd. Zolang dit niet betekent dat de SSH waarde omhoog gaat is dit geen probleem. Dus als je merkt dat je afvalt en wel in staat bent om spieren op te bouwen is er geen probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.