Keto dieet en schildklierhormonen

Het keto dieet en schildklierhormoon

schildklierwerking op keto dieet

Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je stofwisselingssnelheid. Dit is waarom er een duidelijk verband is tussen een trage schildklier en overgewicht, koud voelen, depressief zijn.

Als je strict koolhydraatarm (keto) gaat eten, dan kan je (T3) schildklierhormoonspiegel veranderen. Dit kan zijn omdat je minder calorieën eet (calorie restrictie), want je voelt je eerder verzadigd.

Als je minder calorieën eet dan je dagelijkse energiebehoefte, val je natuurlijk af. Maar je lichaam ziet dit mogelijk als ‘hongersnood’ en reageert door je stofwisseling te vertragen. Het doet dit door je schildklierfunctie te verminderen om zo je metabolisme te vertragen. Je lichaam kan je stofwisseling met 5-15% vertragen om op die manier energieopslag veilig te stellen (want dan heb je een goede kans dat je de hongersnood kan overleven).

minder T3 op keto dieet

af te vallen (dus keto maintenance dieet), kan de aanwezigheid van ketonen leiden tot een grotere gevoeligheid voor het schildklierhormoon (T3), waardoor je minder T3 nodig hebt om hetzelfde resultaat als voorheen te bereiken. Hierdoor wordt er minder druk geplaatst op de aanmaak van schildklierhormoon T4 in de schildklieren en hoeft er minder omgezet te worden naar T3 in de lever.

Het is inmiddels wel bekend dat het keto dieet ontstekingen in je lichaam vermindert doordat het je bloedsuikerspiegel veel constanter houdt. Dit helpt je lichaam met T4 naar T3 om te zetten, zolang je er ook voor zorgt dat je je stressniveau beheersbaar houdt. Cortisol kan namelijk voor pieken in je bloedsuikergehalte zorgen, zelfs als je geen koolhydraten eet!

Het lijkt er dan ook op te wijzen dat zowel je schildklier als je lever minder hard hoeven te werken op het keto maintenance dieet (keto dieet waarbij je niet probeert af te vallen). Je hebt gewoon minder schildklierhormoon nodig en dat is waarom je lichaam minder maakt.

Als je echter meer koolhydraten eet, dwing je je schildklierhormoonproductie omhoog te gaan. Dit is dus een soortgelijk effect als je alvleesklier dwingen om meer insuline te maken omdat je meer koolhydraten eet.

Wil je hier meer over weten? Dit is de link waarop deze blog gebaseerd is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.