Witte kom met gesmoorde spinazie

Gesmoorde spinazie

Gesmoorde groenten, zoals deze gesmoorde spinazie, maar ook gesmoorde andijvie en gesmoorde snijbiet, zijn een goede keuze als je net met het keto dieet begint. Door vetten aan groente toe te voegen en dat is wat je doet als je groente smoort, zal je je namelijk eerder verzadigd voelen. Lange tijd is ons verteld dat we vooral vetarm moesten eten, maar dat was gebaseerd op foutief onderzoek. Hier kan je daar meer over lezen.

Vitamines

Het is makkelijker voor je lichaam om bepaalde vitamines op te nemen als je ze tegelijkertijd met vet binnenkrijgt. In vet oplosbare vitamines, vitamines A, D, E en K, worden het best opgenomen tegelijkertijd met een bron van vet. Dit geldt voor meerdere soorten groene bladgroenten, zoals spinazie, andijvie, snijbiet, etc.

Zo bevat spinazie voor een groente relatief veel vitamine A. Het bevat ook vitamine E en K. Dit zijn allemaal in vet-oplosbare vitamines. Spinazie is ook een goede bron van vitamine C, al gaat dit voor een groot deel door het koken verloren. Bovendien bevat spinazie een heleboel mineralen, waaronder kalium.

Een tekort aan kalium kan keto griep veroorzaken, ook daarom is het een goed idee om tijdens de overschakeling naar het keto dieet regelmatig gesmoorde spinazie te eten.

Koken in water

Je kan groenten, zoals spinazie, natuurlijk koken in wat water, helaas gaan dan relatief veel (in water oplosbare) vitamines verloren. Door te koken verlies je het grootste deel van de vitamine C. Door geen of heel weinig water toe te voegen, verlies je overigens minder vitamines.

Als je spinazie wel in water wilt koken, voeg dan zo min mogelijk water toe. Houd het wel goed in de gaten zodat het niet aanbakt! Een andere optie om meer vitamine C te behouden is door spinazie te stomen in een groentestomer.

Vetvasten

Er zijn verschillende manieren om de overgang naar het keto dieet te maken en ook om een gewichtsplateau te doorbreken. Als je aan het vetvasten bent, dan is gesmoorde spinazie een heel goede keus. Hetzelfde geldt trouwens voor gesmoorde andijvie.

IJzerstapelingsziekte en medicatie

Groene bladgroenten, zoals onder meer gesmoorde spinazie, bevatten relatief veel ijzer. Voor sommige mensen is dit niet gezond en het kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Lees daarom ook deze disclaimer.

Kom met gesmoorde spinazie

Gesmoorde spinazie

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Totale tijd: 11 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 3g
Calorieën: 227kcal

Ingrediënten

  • 800 gram spinazie
  • 100 gram roomboter
  • ½ theelepel nootmuskaat (optioneel)

Instructies

  • Ik gebruik het liefst wilde spinazie, maar je kan ook gewone, verse spinazie gebruiken. Doe de spinazie in een heel grote kom of pan (als je geen grote pan of kom hebt, kan je ook een afwasteil of je gootsteen gebruiken) en zet de spinazie helemaal onder water. Laat een aantal minuten staan, zodat her zand uit de spinazie kan komen.
  • Na een paar minuten doe je de spinazie in een vergiet en ververs je het water. Doe de spinazie in het schone water en roer lichtjes door. Giet weer af en ververs het water opnieuw. Roer weer door en giet dan nogmaals af. Zodra er geen zand meer is de spinazie in een vergiet laten uitlekken.
  • Neem nu een grote pan en doe de boter erin. Zet de pan op matig vuur zodat de boter smelt, maar niet bruin wordt.
  • Doe de uitgelekte spinazie in de pan met gesmolten boter. Zet het vuur op matig. Laat de spinazie 5 minuten slinken. Roer af en toe door.
  • Schep de geslonken spinazie in een schaal en schenk het kookvocht er over heen. Strooi eventueel ook wat nootmuskaat poeder over de spinazie.
    Kom met gesmoorde spinazie

Voedingswaarden

Calorieën: 227kcal | Bruto koolhydraten: 7g | Eiwit: 6g | Vetten: 21g | Sodium: 337mg | Kalium: 1116mg | Vezel: 4g | Vitamine A: 19379IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 56mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 5mg | Vitamine K: 968µg | Calcium: 204mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 388µg | IJzer: 5mg | Mangaan: 2mg | Magnesium: 158mg | Fosfor: 104mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 3g | Macro Vetten: 78% | Macro Koolhydraten: 12% | Macro Eiwitten: 10%
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.