Chia frambozenjam is heel snel en makkelijk om te maken. Deze frambozenjam maak je met chia zaad, want de chia zaadjes kunnen heel veel vocht opnemen en vormen dan een soort gelei.
Ze zijn daarom heel geschikt om jam te maken. Je moet ze echter wel wat tijd geven om uit te zetten. Deze jam moet ongeveer 1 uur in de koelkast staan voordat hij stevig genoeg is geworden. Je kan dit echter versnellen door bevroren frambozen in plaats van verse frambozen te gebruiken.
Als je bevroren frambozen in de magnetron 1 minuut op de hoogste stand ontdooit, dan zijn ze makkelijk kapot te prakken met een lepeltje en omdat het vocht warm is zetten de chia zaadjes veel sneller uit. Zet je warme frambozenjam dan even in de koelkast om af te koelen en klaar. Nog sneller dus.
Schone pot
Zodra je je chia frambozen jam gemaakt hebt kan je het in de koelkast bewaren in een schone glazen pot. Dit kan een lege jampot of leeg mosterdpotje zijn, zolang het maar goed schoongemaakt is. Het liefst op het hete programma van je vaatwasser of door het uit te koken in kokend water met wat zout.
Het is dus helemaal niet nodig om speciale potten en jam-maak dingen te kopen. Je kan gewone etiketten van de boekhandel gebruiken om op de pot te plakken of je maakt je eigen etiket (of je doet helemaal geen etiket).
Niet heel lang houdbaar
Deze jam is niet heel lang houdbaar, ongeveer 5-7 dagen. Maak dus steeds een kleine hoeveelheid. Maar aangezien het heel makkelijk en snel is om chia jam te maken, zal dat geen probleem zijn.
Zwarte of blonde chia zaadjes
Chia zaadjes in de supermarkt zijn meestal grijs-zwart, maar je kan ook ‘blonde’ oftewel witte chia zaadjes bij de Ekoplaza kopen. Ze smaken precies hetzelfde, alleen ze vallen wat minder op dan de grijze chia zaadjes, dat staat wat mooier in deze frambozenjam. Als je jam met donker fruit, zoals zwarte bessen, bramen of bosbessen maakt, kan je natuurlijk net zo goed de grijze chia zaadjes nemen.
Wat doe je met chia frambozenjam?
Lekker bij kwark of op een chia puddinkje. Ook lekker op keto beschuit of bij pannenkoekjes of poffertjes of wafels.
Chia frambozenjam
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 gram frambozen
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel chia zaadjes
Instructies
- Was de frambozen en dep voorzichtig droog of als je bevroren frambozen gebruikt, ontdooi ze in de magnetron in 1 minuut op de hoogste stand.
- Voeg het vanille extract en de chia zaadjes toe en meng goed door elkaar met een theelepeltje. Je wilt geen klontjes chia zaad hebben.
- Als je veel jam in één keer maakt, pureer dan met een staafmixer.
- Doe in een schoon potje en bewaar in de koelkast. Je kan het ongeveer 5-7 dagen goed houden, want daarna begint het te gisten. Maak daarom niet te veel tegelijk.