Afvallen door sporten?

Carb cycling voor (top) sporters

Als je meerdere keren per week intensieve training volgt, dan kan carb cycling oftewel het cyclische keto dieet een goede optie zijn om te helpen spieren op te bouwen.

Intensieve training: glucose

Tijdens intensieve training gebruikt je lichaam bij voorkeur glucose als brandstof. Om je spieren te voorzien van glucose tijdens zo’n intensieve training kan je het cyclische keto dieet volgen. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je al volledig fat-adapted bent voordat je dit gaat doen. 

Cyclische keto dieet

Op het cyclische keto dieet eet je 6 dagen per week strict keto en één dag per week meer gezonde (!) koolhydraten met minder vetten. Als je heel intensief sport (bijvoorbeeld topsport) kan je ook tweemaal per week carb cycling doen. 

Glycogeen in je spieren opslaan

Het doel van carb cycling is om door de hogere koolhydraatconsumptie glycogeen in je spieren en lever op te slaan. Zodra je dan gaat sporten heeft je lichaam toegang tot deze opgeslagen glycogeen (snel beschikbare energie dus). 

Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je ook zorgt dat je al deze glycogeen gebruikt als je sport! Je training moet dus dermate intensief zijn dat alle glycogeen wordt opgebruikt en daardoor kan je weer heel makkelijk en snel in ketose komen.

Niet voor lage tot matige intensiteit

Carb cycling is dus niet geschikt voor sporters die met een lage tot matige intensiteit trainen. 

Het doel van carb cycling is dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt om extra spieren op te bouwen en grotere prestaties te kunnen leveren terwijl je ook alle voordelen van het keto dieet hebt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.