Dit broodje lamsburger met Griekse salade is heel lekker en ziet er feestelijk uit. Een lamsburger is meestal wat kleiner dan een hamburger. Ik maak de hamburgerbroodjes voor deze lamsburgers daarom in een muffin tray. Als je echter zelf je lamsburgers maakt of als je grotere lamsburgers hebt, dan kan je wat grotere hamburgerbroodjes met behulp van een ingevette metalen kookring maken.
Keto hamburgerbroodjes
Deze keto burgerbroodjes zijn qua textuur net zoals standaard hamburgerbroodjes. Ze kunnen namelijk rijzen, doordat je glutenpoeder toevoegt en hierdoor krijgen ze een luchtigere textuur vergeleken met de meeste keto broodjes en ze krijgen ook meer volume.
Je kan deze hamburgerbroodjes eventueel ook al van te voren maken, al neemt het maken niet gek veel tijd in beslag vergeleken met het maken van ‘gewoon’ brood. Terwijl het beslag moet rusten kan je bijvoorbeeld je Tzatziki sausje al maken en het dan in de koelkast zetten zodat de smaak verder kan ontwikkelen en terwijl je broodjes in de oven bakken kan je je salade al maken. De burgers zou ik pas maken als je alles klaar hebt, zodat ze lekker warm zijn en je meteen kan gaan eten.
Psyllium
Een belangrijk ingrediënt in de hamburgerbroodjes is de psyllium. Het is belangrijk om psylliumvezels en niet psylliumpoeder te gebruiken. Psylliumvezels bevatten veel bruto koolhydraten, maar dat zijn hoofdzakelijk vezels. Koolhydraten kunnen namelijk uit suikers, zetmeel en vezels bestaan. De vezels, zolang ze niet kapotgemalen zijn, zullen normaal gesproken niet leiden tot een piek in je bloedsuikergehalte. Mocht je diabetes hebben, dan is dit wel iets om extra in de gaten te houden, want iedereen is anders.
Griekse salade
Het is lekker om de Griekse salade niet alleen bij je broodje lamsburger, maar ook op je broodje lamsburger te serveren.
Ook de salade kan je eventueel al van te voren maken. Om te zorgen dat de salade niet te nat wordt (en je burgerbroodje daardoor nat en slap wordt), haal je de zaadjes uit de tomaat en uit de komkommer. Als je de komkommer in de lengte doormidden snijdt, kan je met een theelepeltje de zaadjes er zo uit ritsen.
Een vleestomaat heeft in het algemeen maar weinig zaadjes en dan hoeft dit dus niet. Als je trostomaten gebruikt, halveer ze dan en schep met een theelepeltje de zaadjes er zoveel mogelijk uit voordat je de tomaat in stukjes gaat snijden.
Tzatziki
Alleen het broodje lamsburger en de salade zorgen niet voor voldoende vetten in je keto maaltijd. Dit is waarom het een goed idee is om het met Tzatziki te serveren. Maak de Tzatziki dan bij voorkeur met Griekse yoghurt met 10% vet. Een andere optie is om mayonaise aan je maaltijd toe te voegen.
Broodje lamsburger met Griekse salade en Tzatziki
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Keto hamburgerbroodjes
- 40 gram psyllium vezels (vezels dus niet poeder!)
- 4 eetlepels gluten (40 gram)
- 40 gram extra fijn amandelmeel (bijvoorbeeld van de Notenshop)
- 2 theelepels bakpoeder (10 gram)
- snufje zout
- 2 eieren
- 130 ml warm water
- 130 gram roomkaas
- 2 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels sesamzaadjes
Griekse salade
- 150 gram feta of witte kaas
- 75 gram gemengde sla (pluksla, jonge spinazie, rucola en/of snijbiet)
- 100 gram olijven
- 100 gram tomaten
- 150 gram komkommer
- 5 gram verse pepermunt of spearmint
- 1 theelepel oregano
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 0.5 citroen (zest en sap)
- peper en zout
Tzatziki
- 150 gram komkommer
- 150 gram Griekse yoghurt 10% vet
- 1 teentje knoflook
- 0.5 citroen (alleen het sap)
- ½ eetlepel gedroogde munt
- ¼ theelepel dille
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- peper en zout
Lamsburgers
- 4 lamsburgers
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160° Celsius.
Hamburgerbroodjes
- Zeef het bakpoeder door een theezeefje.
- Zeef de gluten ook door het theezeefje en voeg ze aan de bakpoeder toe.
- Voeg nu het extra fijne amandelmeel toe (niet zeven).
- Voeg ook de psyllium en een snufje zout aan de kom toe (niet zeven). Alle droge ingrediënten goed door elkaar heen mengen en eventuele klontjes fijn drukken.
- Splits de eieren. Het eiwit apart zetten. Doe de eidooiers in een kom en voeg de roomkaas toe. Meng door elkaar heen.
- Voeg het warme water toe en meng totdat je een gladde lichtgele massa hebt.
- Voeg nu steeds een scheutje van de eidooier mix aan de kom met droge ingrediënten toe. Roer door met een siliconen spatel en pas als alle vloeistof opgenomen is, voeg je opnieuw een scheutje toe.
- Ga zo door totdat je alle vloeistof gebruikt hebt.
- Klop nu de eiwitten stijf met een elektrische (hand) mixer.
- Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe aan de kom met het beslag.
- Schep de stijfgeklopte eiwitten met een lepel door het beslag. Niet roeren want dan gaat het lucht uit de eiwitten. Rustig beetje bij beetje door scheppen.
- Dek het beslag met een theedoek af en laat het 30 minuten rusten.
- Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Vet de kookringen met wat gesmolten roomboter in en zet ze op een bakplaat met een vel bakpapier.
- Zodra de 30 minuten om zijn, maak je je handen nat met koud water en kneed je het beslag even goed door.
- Verdeel het beslag in porties en kneed elke portie in een mooi bolletje.
- Bestrijk de bovenkant van elk broodje met gesmolten roomboter.
- Strooi sesamzaadjes over elk broodje heen. Doe in een kookring op de bakplaat.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de hamburgerbroodjes 30 minuten op 160° Celsius in de voorverwarmde oven. De broodjes moeten aan de bovenkant goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Als ze niet hol klinken langer door laten bakken onder in de oven (zodat de bovenkant niet te donker wordt of de bovenkant afdekken met aluminiumfolie).
Griekse salade
- Snij de feta of witte kaas in blokjes van ongeveer 1-2 cm.
- Was de tomaat en dep droog. Halveer de tomaten. Maak met een aardappelmesje een rondje zodat je met een theelepeltje de zaadjes er makkelijk uit kan halen.
- Snij de tomaat nu in kleine stukjes.
- Was de komkommer, dep droog en Schraap de zaadjes met een theelepeltje uit de komkommer. Snij de komkommer in blokjes.
- Was de gemengde sla en droog in een slacentrifuge of met wat keukenpapier. Doe de sla in een ruime kom.
- Was de munt en haal de blaadjes van de takjes. Gooi de takjes weg. Als de blaadjes groot zijn, knip ze dan in kleine stukjes. Als je pepermunt (mentha piperita) gebruikt is dit waarschijnlijk niet nodig.
- Laat de olijven uitlekken.
- Voeg de tomaat, komkommer, olijven en feta aan de sla toe.
- Voeg de feta en de munt toe.
- Meng het citroensap met de olijfolie en de oregano. Maak de dressing op smaak met peper en zout. Meng door de salade heen.
Tzatziki
- Schil de komkommer en rasp de komkommer. Doe de geraspte komkommer in een zeef en duw het met een lepel aan zodat het meeste vocht uit de komkommer komt.
- Maak de knoflook schoon en duw het met de zijkant van een breed mes plat. Snij in kleine stukjes.
- Doe de yoghurt in een kommetje.
- Pers de citroen uit en doe het sap in een kom.
- Doe de knoflook bij de yoghurt.
- Voeg de dille ook aan de kom met yoghurt toe.
- Voeg de munt aan de yoghurt toe en roer alles door elkaar heen. Als je verse munt gebruikt, gebruik dan alleen de blaadjes en knip of hak ze in heel kleine stukjes.
- Voeg de olijfolie toe. Meng weer goed door elkaar heen en maak op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast totdat je het nodig hebt.
Lamsburgers
- Verhit een grillpan op hoog vuur.
- Zodra de pan heet is de olijfolie toevoegen en zodra de olijfolie heet is de burgers in de pan leggen.
- Laat de burgers 4-6 minuten bakken en keer ze dan om. Laat de andere kant ook 4-6 minuten bakken. Als je ze helemaal roze van binnen wilt kies je voor 4 minuten en als je ze wat meer doorgebakken wilt voor 6 minuten.
Serveren
- Leg wat salade op je burgerbroodje.
- Leg nu wat tomaat, komkommer en feta op de burger en doe er dan de bovenkant van het broodje op. Serveer met de Griekse salade en de Tzatziki.
- Doe wat Tzatziki boven op de burger.
- Leg de andere helft van het broodje er op en garneer met Griekse salade.